2min

Tags in dit artikel

Resultaten

Testsysteem


Tijdens het testen van de stockkoeler van Intel, de Corsair Hydro H50 en de Xigmatek Thor’s Hammer is er gebruikgemaakt van het volgende testsysteem:

Verschillen tussen chips


Bij de gemeten resultaten moet een kanttekening worden gemaakt. Geen enkele processor is in de praktijk hetzelfde. De temperaturen zijn afhankelijk van de chip. De kwaliteit van de chip wordt weer bepaald door de revisie en de batch, maar er zullen dan nog altijd kleine verschillen blijven bestaan.

Ook hebben we bij de Q6600 te maken met vier cores en dus ook met vier sensoren. Een sensor die niet goed functioneert kan al van grote invloed zijn op de gemiddelde temperatuur die gemeten wordt.

De Q6600 in deze test is rond 29 april 2008 geproduceerd. Het betreft een G0-revisie en de bijbehorende batch is L807A355. De VID van de processor bedraagt volgens Core Temp 1.3250.

Gebruikte software


De temperaturen zijn gemeten met behulp van het programma Core Temp. In deze review betreft het de meest recente versie van dit programma.

Prime95 v256 is gebruikt om de processor te stressen. De processor wordt door dit programma naar 100 procent load gebracht op, in dit geval, de vier cores.

Resultaten


Hieronder volgen de gemeten temperaturen en hier is gekozen voor de gemiddelde temperatuur. Deze gemiddelde temperatuur is berekend door de gemeten temperaturen per core bij elkaar op te tellen. Deze optelsom is vervolgens gedeeld door het aantal cores (vier in dit geval) en daaruit volgt de gemiddelde temperatuur. Deze temperaturen zijn puur ter indicatie van wat er mogelijk is met de drie koelers, aangezien de temperatuur van verschillende factoren afhankelijk is. De omgevingstemperatuur in de kamer waar de test plaatsvond bedroeg tijdens het testen 21 graden.

De radiator en de Thor’s Hammer werden beiden uitgerust met de fan die Corsair standaard meelevert met zijn Hydro H50. De specifcaties van deze fan zijn besproken op de tweede pagina van deze review.









Geluidsproductie


Wanneer de processor niet tot relatief weinig belast wordt dan is de pomp amper te horen.

Wanneer de cores onder load worden gebracht hoor je wel duidelijk dat de pomp harder begint te pompen. De vraag is in hoeverre dit irritaties kan opwekken. In deze situatie komt de geluidsproductie van de pomp niet boven die van de grafische kaart uit.

Wanneer de processor volledig belast wordt en de pomp op zijn maximum actief is bedraagt de geluidsproductie ongeveer 45 dB(A).