3min

(Uiteraard) een fysiek toetsenbord

Het is TCL gelukt om met de Keyone een toestel te maken dat zeer zeker onderscheidend is. Dat komt uiteraard door de aanwezigheid van het fysieke toetsenbord. Dat is natuurlijk altijd al iets geweest waar Blackberry bekend om heeft gestaan. Op een Android-telefoon kom je het echter niet vaak tegen. Het toetsenbordje heeft overduidelijk een Blackberry-signatuur. Als je in het verleden een toestel van dit merk hebt gebruikt, herken je het zonder twijfel meteen. Als voormalig gebruiker van een Bold 9700, hadden wij dit in ieder geval wel. De indeling is bekend en ook de toetsen zelf voelen vertrouwd aan. Het toetsenbord deed ons erg denken aan dat van de Q10 en van de Passport. Dat is een goed teken, want veel beter worden dit soort toetsenbordjes niet gemaakt. Je kunt het verder ook als touchpad gebruiken. Het hele bordje is aanraakgevoelig. Handig als je door e-mails of websites moet scrollen bijvoorbeeld.

Scherm

De Blackberry Keyone is niet alleen opvallend vanwege de aanwezigheid van het fysieke toetsenbord. Ook het IPS-beeldscherm ziet er anders uit. Door de aanwezigheid van het toetsenbord, is een 16:9, 18:9 of soortgelijke verhouding niet mogelijk. Dan zou het toestel onbehouwen langwerpig worden. Er is nu een paneel ingestopt met een verhouding van 3:2, ongetwijfeld herkenbaar voor gebruikers van Surface-producten van Microsoft. De Keyone heeft uiteraard ook een resolutie die afwijkt van de norm, om het aantal pixels passend te maken binnen de schermverhouding. In de basis is het een Full HD-paneel, maar dan met een stukje ‘eraf geknipt’ in de lengte. De resolutie is 1620 x 1080. Evenveel pixels in de breedte dus, maar iets minder in de lengte dan Full HD (1920×1080). Overigens vinden wij een Full HD-resolutie prima voor nagenoeg ieder type gebruik van een smartphone. Als je er een toestel met een QHD-resolutie naast houdt, zie je het verschil wel als je goed kijkt. Het is echter maar de vraag of dit verschil significant is in het dagelijkse gebruik. Wij zijn geneigd om te zeggen van niet.

Intern

Intern is er ook niet gekozen voor het nieuwste van het nieuwste. Sterker nog, een Snapdragon 625 is tamelijk bedaagd voor een toestel in deze prijsklasse. De inmiddels bijna twee jaar oude Huawei Nova wordt hier bijvoorbeeld ook door aangedreven. Aan de andere kant is het wel gewoon een chip van Qualcomm, niet van in deze markt toch als minder aangeschreven partijen als MediaTek en dergelijke. De Snapdragon 625 beschikt alleen over Cortex-A53-kernen. Deze zijn relatief langzaam. Er zitten er in totaal 8 in, wat de totale rekenkracht nog alleszins acceptabel maakt overigens. De vraag is natuurlijk wel hoe vaak je processen start in Android die ook daadwerkelijk gebruikmaken van meerdere cores. Hieronder hebben we de PCMark-score van de Blackberry Keyone in perspectief geplaatst:

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work 2 performance

Er zit ook zeker een voordeel aan het gebruik van een SoC die het wat rustiger aan doet. Het energieverbruik ervan ligt namelijk lager. Dat moet de nodige voordelen opleveren op het gebied van de accuduur. Als de algehele performance van het toestel er dan niet merkbaar onder lijdt, kan de keuze voor een relatief langzame chip dus ook gunstig uitpakken. Dan de camera. Die is duidelijk aanwezig achterop het toestel. Het is een enkele camera, uit de fabrieken van Sony. Naar eigen zeggen is het er eentje van wereldklasse, met een sensorresolutie van 12MP en een lens met een diafragma van f/2.0. Er is voorzien in een two-tone flitser. Voorop zit een exemplaar met een 8MP-resolutie.