4min

Camera’s springen eruit

Het meest opvallend aan de P20 Pro zijn de drie camera’s aan de achterzijde. Hiermee slaagt Huawei erin om onderscheidend te zijn van de concurrentie, waar fotografie ook erg belangrijk is. Volgens Huawei gaat het ook om de eerste triple-lenscamera setup ter wereld. Het camerasysteem is ontwikkeld in samenwerking met Leica, iets wat op de achterkant van de telefoon geschreven staat. Met deze partij doet Huawei al enkele jaren zaken. Van dit camerasysteem heeft de hoofdcamera een sensorresolutie van 40MP en een lens met een diafragma van f/1.8. Dit wordt aangevuld met een 20MP monochrome camera met diafragma van f/1.6 en een 8MP telelens met diafragma van f/2.4. En dan bevindt er zich aan de voorkant nog een 24MP selfiecamera. Iedere camera heeft daarbij een eigen rol. De 40MP-camera legt de kleuren vast, de 20MP-camera legt de details en diepte vast en de 8MP-camera is er voor het zoomen. Uiteraard werken deze samen. Vanwege de hoge resolutie van de hoofdcamera is het sensorformaat extra groot, met 1/1.7-inch twee keer zo groot als de Galaxy S9 en iPhone X. De derde camera is wel wat vreemd geplaatst. Twee zijn namelijk omringd door een aparte behuizing. Daardoor lijkt het alsof de derde er wat bijhangt, mooier was geweest als alle camera’s in de behuizing waren opgenomen.

Display

Om de geschoten plaatjes mooi weer te geven komt de P20 Pro met een 6,1-inch OLED-scherm, waarmee het meegaat met de twee concurrenten. Met een Full HD+-resolutie (2240 bij 1080 pixels) en pixeldichtheid van 408ppi is er een prima keuze gemaakt. Het verschil met QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels) kan je weliswaar waarnemen, maar is ook weer niet heel groot. Onderdeel van het scherm is de notch. Het paneel kent een beeldverhouding van 18,7:9, waarmee het ietsje groter is dan de gemiddelde telefoon. De screen-to-body ratio komt uit op 82 procent. Het scherm had nog wat gevulder kunnen zijn als Huawei de notch wat had opgerekt, zodat het de rand onderaan het scherm had kunnen laten vallen.

Ontwerp

De balk onderaan het display zit er wel met reden. Huawei kiest ervoor om de vingerafdrukscanner in de fysieke thuisknop te plaatsen. Daarmee is het wel iets anders dan de iPhone X, Apple heeft deze authenticatiemethode laten vallen. Bij de Galaxy S9+ gebruikt Samsung wel een vingerafdrukscanner achterop de telefoon, om de fysieke thuisknop te laten vallen. Het is ook maar goed dat de vingerafdruklezer niet achterop is geplaatst. Daar is het namelijk al zo druk. Aan de linkerkant bevinden zich de camera’s, de flitser en daarna wat tekst over Leica en Huawei. Rechtsonder staan nog wat logootjes, zoals de waarschuwing om de telefoon niet in de container te gooien. Huawei heeft verder goed nagedacht over het ontwerp. Door voor glas te kiezen krijg je ook daadwerkelijk het idee dat je met een premium toestel te maken hebt. De randen zijn mooi rond afgewerkt en de power-knop en volumeknop zitten handig gepositioneerd. Dat wil zeggen, je kunt er eenvoudig bij. Voor personen die heel ijdel zijn, is het goed om te weten dat de achterkant van de blauwe versie ook niet misstaat als spiegel.

Overige hardware

Intern kiest Huawei voor de eigen Kirin 970 system on a chip (SoC), die het merk introduceerde bij de Mate 10-lijn van eind 2017. Deze komt uit de fabriek van TSMC, waar de chips gebakken zijn op een 10nm proces. De Kirin 970 heeft vier Cortex A73-kernen geklokt op 2,36GHz en vier A53-kernen geklokt op 1,84GHz. Op grafisch gebied is er een ARM Mali-G72MP12 met een snelheid van 850MHz. Bij deze SoC doet Huawei er nog een stapje bovenop door er een neural processing unit (NPU) aan toe te voegen. De NPU richt zich op het verwerken van kunstmatige intelligentie (AI), zodat de CPU hier niet mee belast wordt. Dergelijke taken zijn daardoor vaker lokaal te verwerken, in plaats van in de cloud. Het lijkt er dan ook op dat we met een krachtige SoC te maken hebben. Om dit toch even in perspectief te plaatsen, hebben we de Geekbench 3-benchmarks gedraaid. Zo weten we ook waar de P20 Pro staat ten opzichte van de concurrentie.

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Singlecore

Op basis hiervan zijn de iPhone X en Galaxy S9 op dit gebied beter, al zeggen benchmarks vaak ook niet alles. We zien dergelijke tests vaak als een mooie richtlijn. Bovendien hoeft het bij voorbaat geen slecht teken te zijn om wat lager te scoren dan de absolute top. Een SoC kan het namelijk rustiger aan doen om het energieverbruik te verlagen. Op het gebied van hardware is de P20 Pro verder nog voorzien van 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit. Je kunt de opslagruimte niet uitbreiden middels microSD.