4min

Synology C2 in de praktijk

We zijn ook even aan de slag gegaan met Synology C2 Backup. Om dit te kunnen doen, moet je dus eerst Hyper Backup in het Package Center zoeken en installeren. Zie je dat niet staan, dan ondersteunt de NAS die je gebruikt Hyper Backup niet. Vanaf DSM 6.0 en Hyper Backup 2.1.2 moet je de dienst kunnen gebruiken. Nadat je het pakketje hebt geïnstalleerd, kun je meteen van start. Je hebt uiteraard je Synology-account nodig om de dienst te kunnen gebruiken. Heb je die ingevoerd, dan moet je een plan kiezen. Ondanks de gratis proeftijd van 30 dagen, moet je hier al creditcardgegevens verstrekken. Heb je die niet, dan kun je de dienst op dit moment nog niet gebruiken. Er zijn geen andere betalingsmogelijkheden voor Nederlandse gebruikers.

Back-up aanmaken

In de volgende stap ga je de back-up-taak daadwerkelijk aanmaken. De toepassing selecteert zelf de taaknaam, maar die kun je uiteraard naar wens aanpassen. Vervolgens selecteer je van welke mappen er een back-up gemaakt moet worden. Mocht je ook toepassingen zoals Office, Drive en Surveillance Station willen back-uppen, dan kan dat. Uiteraard voer je ook de tijden in waarop een back-up gemaakt moet worden. Ook al hebben we gekozen voor Plan II, we zien hier nog niet de mogelijkheid om per uur een back-up te maken. Dat was ons wel beloofd toen we het plan selecteerden.

Gelukkig houdt Synology deze belofte uiteindelijk wel, alleen kun je dit niet instellen in de wizard. Achteraf kun je dat wel doen, zoals je hieronder kunt zien.

Je kunt hier ook een bandbreedtebeperking aangeven, mocht je niet willen dat de toepassing je volledige bandbreedte gebruikt. Dat is met name handig als je de back-ups maakt op het moment dat medewerkers de NAS gebruiken. Wil je het geheel zo veilig mogelijk maken, dan raden we je aan om hier ook een vinkje te zetten bij ‘Codering aan clientzijde’. Je kunt hier een wachtwoord instellen dat nodig is om bij de bestanden te kunnen. Er wordt eveneens een sleutel aangemaakt die wordt gedownload naar je systeem. Het is dus zaak om deze niet te vergeten en te verliezen. Anders ben je de gegevens definitief kwijt en heb je dus niets aan je back-up.

In de laatste stap krijg je te zien hoe je back-up schema eruit komt te zien. Hier kun je ook instellen of er back-ups verwijderd moeten worden en, zo ja, wanneer dit moet gebeuren. Maak je dagelijks een back-up, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze maar een week te bewaren. Wil je niets handmatig invoeren, dan kun je hier kiezen voor Smart Recycle. Dan doet Synology het voor je.

Terugzetten

Met het maken van een back-up ben je er echter nog niet. Wat ons betreft de belangrijkste component van het maken van back-ups, is het terugzetten ervan wanneer dat nodig is. Daar doe je het per slot van rekening uiteindelijk allemaal voor. Als een back-up maken erg eenvoudig is, maar je moet vervolgens alle bestanden één voor één handmatig terugzetten, dan heb je er nog niet veel aan. Je bent dan veel te lang ‘down’, iets wat je thuis al niet prettig vindt, maar wat in een zakelijke omgeving simpelweg niet acceptabel is. Bij gebruik van C2 binnen Hyper Backup, biedt Synology twee manieren om bij de back-ups te komen nadat deze gemaakt zijn: via de Hyper Backup-applicatie en via het webportal waar je via een linkje in de applicatie heen kunt. We beginnen bij die tweede methode.

Via webportal

Synology heeft een fraai ogend webportal gemaakt, waarin je kunt zien hoeveel opslag je gebruikt en dus ook hoeveel er nog over is. Daaronder zie je de taken. Klik je door op een taak, dan krijg je de mappen en bestanden zelf te zien. Onderin zie je een tijdlijn, waarop de back-ups zijn weergegeven. Die kun je ook selecteren, waarna je door de back-up van een specifieke datum kunt gaan.

Het webportal lijkt vooralsnog bedoeld om door je bestanden te browsen, niet zozeer om een back-up terug te zetten. Althans, wij kunnen geen mogelijkheid vinden om een volledige back-up in een keer terug te zetten. Je kunt individuele bestanden wel downloaden overigens. Dat is natuurlijk niet de manier om vele GB’s of zelfs TB’s aan data terug te zetten.

Via applicatie

Klik je in de Hyper Backup-applicatie op je Synology NAS op het klokje, dan kom je op een scherm uit dat veel lijkt op dat van de webportal. Onderaan zie je ook een tijdlijn met de versies en je ziet er je mappen staan. Het grote verschil is dat je hier wel de mogelijkheid hebt om volledige mappen in een keer terug te zetten. Meerdere tegelijk selecteren werkt ook.

Uiteindelijk zal dit dus de manier zijn om je bestanden na een calamiteit terug te zetten. We hebben dit onderdeel van Synology C2 Backup overigens niet daadwerkelijk geprobeerd, omdat dat te veel tijd zou gaan kosten.