6min

Surveillance Station in de praktijk

Zoals je van ons gewend bent, schrijven we niet alleen op wat je op papier met een bepaald product of bepaalde dienst kunt. We willen zelf ook echt ondervinden hoe het is om ermee te werken. Dat hebben we bij Surveillance Station eveneens gedaan. We zijn aan de slag gegaan met een DS716+II NAS-apparaat en twee D-Link ip-camera’s (de DCS-4603 en de DCS-4602EV). Waarom twee? Omdat dat het aantal gratis Surveillance Station licenties is dat je krijgt bij een Synology NAS. En ook omdat meer camera’s niet per se meer duidelijk maakt over de werking van het pakket.

Installatie

Om Surveillance Station te kunnen gebruiken, moet je het pakket uiteraard eerst installeren op je NAS-apparaat. Dat gaat op dezelfde manier als andere pakketten die je in het Package Center aantreft. De gebruiksvriendelijke werking (in het algemeen) van DSM is eveneens doorgetrokken naar Surveillance Station. Op dat punt overtuigt Synology eigenlijk altijd wel. Het enige puntje van kritiek dat wij hierop hebben is dat er standaard erg weinig screen real estate wordt benut. Het grootste gedeelte van het scherm is egaal blauw. Je kunt hier uiteraard zelf toepassingen aan toevoegen en de twee widgets onderin voegen ook wel iets toe, maar enorm dynamisch is het niet wat ons betreft.

Start je het pakket op, dan zie je dat het niet zozeer binnen DSM draait, maar erbovenop. Het wordt in een nieuw tabblad opgestart, alsof het een volledig eigen omgeving is. Je zou kunnen zeggen dat het als een 3rd party toepassing opgestart wordt. Uiteraard is het design en de onderliggende architectuur van Surveillance Station wel hetzelfde als dat van DSM zelf. Het blauw is alleen wat lichter dan bij DSM het geval is. Op het startscherm van Surveillance Station staan de belangrijkste apps alvast. Je kunt er naar de opnames toe, de live-weergave starten en camera’s toevoegen bijvoorbeeld. Dat laatste doe je uiteraard als eerste als je ermee aan de slag gaat.

Camera’s toevoegen

Het toevoegen van camera’s aan Surveillance Station is niet meer dan het volgen van een wizard. Je kunt hierbij kiezen voor een snelle en een geavanceerde. Als je al weet welk schema je bijvoorbeeld wilt gaan toepassen op een camera, dan kun je voor de geavanceerde kiezen. Je kunt in die wizard ook per stream aangeven welke kwaliteit deze moet hebben bijvoorbeeld, als je camera meerdere streams ondersteunt uiteraard.

Zoals al aangegeven worden zeer veel camera’s ondersteund door Surveillance Station. Zo ook beide D-Links die wij gebruiken. Het toevoegen ervan kost niet veel meer dan een minuut per camera, exclusief het uitpakken en installeren van de camera’s zelf uiteraard.

In de Liveweergave kun je vervolgens zien wat de camera’s op dat moment registreren. Ook hier kun je het nodige aanpassen. Je kunt er een raster maken van tot 36 camera’s. Ook is het mogelijk om de camera’s te laten roteren. Dan kun je ze achter elkaar bekijken. In het venster voor liveweergave kun je ook snel streamprofielen instellen per camera en bijvoorbeeld ‘patrouille’ inschakelen. Dat is de functie bij pan- en tiltcamera’s waarmee je ze een vast patroon laat volgen.

Opnemen én archiveren

Als je een opname terug wilt kijken, dan kun je dat vanaf het startscherm eenvoudig doen door naar ‘Opname’ te gaan. Je kunt opnames daar eventueel ook downloaden en verwijderen. De opnames van alle camera’s staan standaard door elkaar heen, gesorteerd op tijd. Dat vinden wij niet echt handig, wij zien ze graag per camera. Zoals veel in Surveillance Station, is dat wel aan te passen gelukkig. Je moet alleen even weten dat het bij het sorteermenu staat onder ‘Categorie’, niet bepaald een logische term als je op zoek bent naar sorteren per camera.

Via de opnamepagina kun je weliswaar bij je video’s, maar daar moet je met name de belangrijke niet laten staan. Aangezien het gebruikelijk is om een maximale grootte op te geven van het gedeelte van je NAS dat je wilt gebruiken voor de opnames, verdwijnen deze na verloop van tijd ook weer. Als de maximale capaciteit bereikt is, worden de oudste video’s gewist.

Vandaar dat je ook altijd goed moet kijken naar het archiveren van video’s. Om dit te kunnen doen, moet je linksboven naar de overige toepassingen die onderdeel uitmaken van Surveillance Station. Daar tref je Archive Vault aan. Je kunt daar instellen of video’s eenmalig gearchiveerd moeten worden, of dat het volgens een schema moet. Dat laatste is uiteraard de elegantste methode. Je kunt ook instellen hoe lang opnames in het archief bewaard moeten worden. Hou er tot slot ook rekening mee dat archiveren niet hetzelfde is als het maken van een goede back-up. In dit artikel lees je meer over hoe je dat doet.

Extra mogelijkheden

In het overzicht van toepassingen staan verder behoorlijk wat minder spannende zaken, ook al zijn ze wel belangrijk. Denk hierbij aan het beheren van gebruikersaccounts, het instellen wanneer er meldingen verstuurd moeten worden en het beheren van je licenties. Het logboek valt hier ook onder. Goed om te weten is trouwens wel dat je het logboek naar een syslog server kunt laten sturen door Surveillance Station. Handig als je altijd moet weten wat er met data is gebeurd. Je kunt hier bijvoorbeeld zien of een opname is verwijderd, gedownload of geëxporteerd.

Clientbeheer is een toepassing waarmee je kunt zien welke clients er ingelogd zijn op Surveillance Station. Dit kan via de browser zijn, maar ook via de DS cam-app voor Android en iOS. Er is verder eveneens een desktop client beschikbaar overigens. Een andere toepassing in deze omgeving is die waarmee je I/O-modules kunt toevoegen aan je omgeving. Denk hierbij aan een apparaatje zoals de Axis A9161. Hiermee kun je acties programmeren, gebaseerd op wat er via de I/Os binnenkomt. Denk hierbij aan stand-alone bewegingsmelders, maar ook aan schakelaars of apparaten waarmee je deuren kunt openen. Deze kunnen vervolgens weer camera’s in gang zetten via Surveillance Station.

CMS

Wil je Surveillance Station inzetten in een serieus grote omgeving, met meerdere gebouwen bijvoorbeeld, dan heb je aan een enkele installatie ervan niet genoeg. Via ‘Invoegtoepassingen’ kun je echter CMS inschakelen. Dit staat voor Centralized Management System en houdt in dat je vanaf een enkele host andere servers kunt beheren die Surveillance Station draaien.

Kijken we nog wat verder tussen de invoegtoepassingen, dan zien we daar ook de integratie met Point-of-Sale-systemen. Daarmee kun je als retailer bepaalde beelden koppelen aan transacties die gedaan zijn. Dat kan handig zijn bij het terugzoeken van een bepaalde transactie. De laatste die we eruit willen lichten, is de mogelijkheid om een joystick toe te voegen. Hiermee kun je pannen, tilten en zoomen, op een wat natuurlijker manier dan met muis en/of toetsenbord.

Home Mode en de app

De naam geeft het al aan natuurlijk, maar Home Mode is wat ons betreft niet echt van toepassing op het gebruik van Surveillance Station in een zakelijke omgeving. Hiermee kun je de camera’s anders laten werken op het moment dat je in de buurt bent. In thuissituaties kun je je voorstellen dat camera’s in de leefomgevingen uitgaan op het moment dat de bewoners thuis zijn. Dat is in zakelijke omgevingen niet echt gangbaar.

Om over te schakelen naar Home Mode, kun je overigens geofence gebruiken. Je moet dan wel de DS cam-app op je mobiele apparaat geïnstalleerd hebben. Ook die app is voor de meeste zakelijke gebruikers waarschijnlijk niet echt bijzonder interessant. Je kunt er niet veel meer mee dan opnames terugkijken. Dat zal af en toe van pas komen, maar in het algemeen wordt een andere client gebruikt, verwachten we.