3min

Hardware, specificaties en design

De Nokia 7 plus is in veel opzichten een echte midranger. Maar er zitten een paar zaken aan, die het toestel toch het gevoel van een high-end telefoon geven. Op deze pagina bespreken we de belangrijkste componenten van de smartphone, waaronder het scherm, het design en de interne onderdelen die de Nokia draaiende houden.

Het design

Eerst echter wat over het design van de Nokia 7 plus. De smartphone heeft een achterkant die bestaat uit één stuk metaal, dat opmerkelijk genoeg aanvoelt als plastic. Dat komt door de coating die eroverheen zit. Het zorgt ervoor dat de telefoon minder snel koud aanvoelt in de winter, maar doet tegelijk wel een beetje af aan het high-end gevoel. Dat had sowieso iets beter gekund. De smartphone voelt namelijk vrij scherp als je hem in de hand hebt liggen. Dat komt vooral doordat de zijkant vrij recht is en vervolgens weer afgeronde hoeken heeft. Daardoor ligt de 7 plus dus niet geweldig in de hand. Afgezien daarvan zit het met de verdeling van het gewicht wel goed.

Het scherm

Het scherm is meteen een van de meest opvallende zaken aan deze telefoon. Het is een enorm IPS-LCD paneel dat ingebouwd is in een eveneens relatief grote smartphone. Het 6-inch display beschikt over een resolutie van 2.160 bij 1.080 pixels en is daarmee een full-hd scherm. In basis is het een enorm mooi scherm, dat in de juiste omstandigheden ook prachtig beeld geeft. Maar die nuance is een belangrijke, want in vol zonlicht blijkt dat het scherm niet heel fel kan. Doordat de helderheid wat tegenvalt, kan je hem buiten niet zo goed aflezen. Afgezien daarvan heeft het scherm afgeronde hoeken. Daar moet je van houden, maar het geeft de telefoon in elk geval een high-end gevoel. Wat ons betreft een mooi designelement, vooral omdat het scherm daardoor mooi past binnen de behuizing die ook afgeronde hoeken heeft. Overigens is de behuizing waar het scherm in zit nog relatief groot. Langs de zijkanten zijn de bezels niet enorm breed, maar boven- en onderlangs zijn ze nog relatief breed. Onderin zit niets in de bezel verwerkt, bovenin een camera, speaker en het logo van Nokia.

Processor en geheugen

De Nokia 7 plus wordt draaiende gehouden door een Qualcomm Snapdragon 660-processor. Deze is voorzien van acht rekenkernen. Vier daarvan zijn voor de zware taken, vier voor de wat lichtere. De snelste rekenelementen draaien op 2,2GHz en de langzame op 1,8GHz. Het is een echte midrange-processor, die die prima prestaties levert. De processor beschikt over vier gigabyte aan werkgeheugen. Dat is in lijn met de meeste high-end smartphones, alhoewel steeds meer midrangers hier ook van voorzien zijn. Het is vooral belangrijk dat je verschillende taken kan uitvoeren zonder dat je telefoon alles steeds opnieuw moet laden. De keuze van Nokia voor vier gigabyte is dus een mooie. Verder heeft de telefoon 64 gigabyte aan opslagcapaciteit, dat uitbreidbaar is met een microsd-kaart.

De camera’s

In theorie heeft de Nokia 7 plus zeer degelijke camera’s. Achterop zitten twee sensoren. Beiden beschikken over een 12-megapixelsensor. De primaire lens beschikt over pixels van 1,4µm en de secundaire biedt pixels van 1,0µm. Eerstgenoemde lens heeft verder een diafragma van f/1.75 en de tweede van f/2.6. Mooi is dat de tweede lens verder anders afgesteld is dan de eerste, waardoor je in principe goed zou kunnen inzoomen op foto’s. Verder is er nog een selfiecamera ingebouwd met 16-megapixelsensor. Deze heeft pixels van 1,0µm. Daarnaast is er een diafragma van f/2.0.

Specificaties op een rij

We zetten de belangrijkste specificaties s op een rij.
  • Scherm: 6-inch; 1.080 x 2.160 pixels (403ppi)
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 660 (1,8/2,2GHz)
  • Geheugen: 4GB RAM; 64GB Opslagcapaciteit
  • Camera’s: tweemaal 12MP-sensor achter; 16MP-sensor achter
  • Connectiviteit: 3G/4G/4G+/Bluetooth 5.0
  • Accu: 3.800mAh
  • Afmetingen: 158,4 x 75,6 x 9,6mm