4min

Tags in dit artikel

, , ,

Software & gebruikservaring

De OnePlus 6T draait als wij hem eenmaal ingesteld hebben op Android 9.0 Pie, dus de nieuwste versie van de mobiele software van Google. Dat instellen ging overigens vlot en het instellen van de vingerafdrukscanner via het scherm voelt nog wat onwennig. De hoop is in het begin dan ook meteen dat het snel en goed werkt, maar in de praktijk kunnen we alvast zeggen dat het enigszins tegenvalt. Echt snel werkt de scanner niet. Als je je vinger erop houdt, duurt het misschien een halve seconde of net iets meer om je vingerafdruk te scannen. Dat is langer dan een fysieke scanner op bijvoorbeeld een iPhone of een Samsung-telefoon. Tegelijk kent dit ‘nadeel’ ook een voordeel en dat is dat het scherm daadwerkelijk de hele voorkant bedekt. De telefoon is dan ook lekker in gebruik, je hebt veel ruimte om dingen op te doen en kan ook prima multitasken op de telefoon. Dat is zakelijk bijvoorbeeld erg handig. Als je bijvoorbeeld een mailtje aan het lezen bent en daar een antwoord op wil tikken, kan je in de linker- of rechter bovenhoek WhatsApp openen om even met een collega te bespreken wat de beste reactie is. Het is een mooie toevoeging aan Android en eentje die dankzij dit soort grote schermen ook goed werkt. Minder mooi is dat de smartphone geen 3,5mm-ingang heeft. Daardoor ben je afhankelijk van Bluetooth, USB Type-C oortjes of van een extra kabeltje waar OnePlus gelukkig wel aan gedacht heeft. Dat is vervelend, want die ene millimeter die het weglaten van die ingang aan verschil maakt, is het extra gebruiksgemak wat ons betreft eigenlijk niet waard.

Prestaties in het kort

Maar een telefoon is natuurlijk veel meer dan alleen de vingerafdrukscanner. Het zware werk wordt verricht door de processor en die testen we met Geekbench. De app laat zien dat de single-core score neerkomt op 2319, wat meer is dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 8 (met een score van 1960) en Google Pixel 2 (1870). Ook op het multicore-vlak scoort de OnePlus 6T een stuk beter: 9023 tegenover 6472 van de Galaxy Note 8 en 6211 van de Pixel 2. Kortom: qua objectieve prestaties zit het wel snor met de nieuwste telefoon van Google. Ook in gebruik merk je dat de telefoon lekker vlot is. Afgezien van de vingerafdrukscanner die wat traag is, reageert het toestel razendsnel op al je handelingen. Dat betekent dat als je een app opent, die vrijwel direct geopend is en klaar is voor gebruik. De telefoon werkt zo snel als je hoopt dat hij werkt.

Scherm en batterijduur

Natuurlijk is dat maar een deel van de ervaring; de batterijduur en het scherm wegen ook zwaar mee. Met het scherm van de OnePlus 6T zit het zeker goed. Het display is ontzettend mooi en goed gekalibreerd. Dat het ook nog eens om een oled-scherm gaat, maakt dat de kleuren levensecht zijn. Zwart is, omdat de individuele pixels die zwart weergeven uit staan, ook echt zwart. Het is qua scherm een van de mooiste toestellen die ondergetekende de afgelopen maanden gebruikt heeft. Films en series zien er gewoon ontzettend goed uit en daarbij valt de notch bovenin het scherm ook helemaal niet zo heel erg op. Heel storend is de aanwezigheid van het stukje ontbrekend scherm niet. De telefoon is verder qua batterijduur ook goed. Hij gaat makkelijk een hele dag mee. Na een dagje intensief bellen, appen en mailen, heeft de telefoon nog genoeg batterijvermogen over om de rest van de dag ook vol te maken. Een nachtje laden is absoluut niet nodig bij de OnePlus 6T, de telefoon is binnen een uur of anderhalf helemaal volgeladen.

De camera’s

Dan zijn er nog de camera’s. De selfiecamera beschikt over een resolutie van zestien megapixels en maakt prima foto’s. Deze lijken heel natuurgetrouw en zijn dus prima. Nog beter is de camera aan de achterkant. Wellicht heeft OnePlus om die reden ook weinig veranderd aan de lenzen, die knippen immers goede foto’s. De twee lenzen beschikken over 16 en 20 megapixelsensoren en bieden optische beeldstabilisatie. Dat levert mooie foto’s op, zoals hieronder te zien is. Overigens kan je ook goed experimenteren met instellingen en wisselen tussen 1 lens en 2 lenzen, maar ook kiezen voor HDR en andere effecten.