2min

Tags in dit artikel

Uiterlijk


Inmiddels weten we dat Noctua afgestapt is van zijn oude bruine verpakkingen en een iets strakkere en moderne dozen heeft ontworpen. Naar eigen zeggen vind ik dit een goede vooruitgang en oogt de doos professioneel en komt niet druk over. De omslag van de verpakking geeft allerhande informatie over de SSO-bearing van Noctua, de koeler specificaties en het bedrijf zelf. Behalve dat het er goed uitziet is de koeler prima verpakt en zal niet zo één twee drie beschadigen tijdens transport.


Heatpipes


De koeler beschikt over maar liefst zes heatpipes die elk weer in contact komen met de lamellen. In tegenstelling tot de U-vormige heatpipes geeft Noctua de voorkeur aan de C-vormige variant. Dit zorgt ervoor dat de overige componenten zoals ram-geheugen niet in botsing komen. De koeler is bovendien naar eigen inzicht te installeren (verschillende posities), zo kun je extra lucht over je northbridge of geheugen laten gaan.

De koeler oogt niet alleen solide hij is het ook, de dikte van het materiaal is goed tot uitstekend te noemen en prima afgewerkt met een speciale coating.


Nu zul je je misschien afvragen waarom de heren en dames van Noctua ervoor gekozen hebben om zo’n vreemde inkeping (of onderbreking) van de lamellen te maken. Dit is in verband met het installeren van de koeler. Doordat je met een schroevendraaier nooit gemakkelijk aan de onderkant zou kunnen komen zonder de inkeping moest dit noodgedwongen. Echter is het gat naar mijn mening wel erg ruim en zou het ook iets kleiner kunnen. Dit kan een positief effect hebben op het koelvermogen van de koeler.


De veertien centimeter ventilator oogt groot maar past ook op een twaalf centimeter koeler plek in een behuizing. Door de speciale inkepingen in het blad van de ventilator worden de lucht verplaatsing met een minimaal verschil verlaagd maar de geluidsproductie daarentegen verder naar beneden gebracht. Wil je standaard nog een lagere geluidsproductie dan kan gebruik gemaakt worden van de meegeleverde adapters die de koeler in voltage naar beneden brengt. Ik verkies ervoor om de processorkoeler automatisch te laten regelen door het moederbord (BIOS).

Koeloppervlak



Bij vele fabrikanten krijgt de onderzijde van de koeler een spiegeleffect mee. Dit moet er, volgens die fabrikanten, voor zorgen dat het contact met de processor zo optimaal mogelijk is. Noctua houdt er echter een andere filosofie op na. De micro-kanaaltjes aan de onderzijde van de koeler helpen de koelpasta’s zich beter te vormen.