3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Inleiding

Universal Serial Bus, zowat iedereen gebruikt het dagelijks. Het is heel compleet en heeft belangrijke voordelen zoals dat het hot-swappable is, plug ’n play compatible en voeding mee levert. Er kleven ook flink wat nadelen aan. Gelukkig worden die nu van de baan geschoven met de introductie van de opvolger van USB 2.0, namelijk USB 3.0!

Geschiedenis



Het begon eigenlijk allemaal in 1995, wanneer de eerste versie van USB ontwikkeld werd door de grote namen in de computerindustrie, zoals onder andere Compaq, Hewlett-Packard, Intel, Lucent, Microsoft, NEC en Philips.
Het originele idee erachter om USB ofwel Universal Serial Bus te ontwikkelen kwam door het feit dat er een poorten tekort was ontstaan. Zo waren er alleen seriële- en printerpoorten aanwezig, welke al snel vol zaten door apparaten zoals printers en modems.
In 1999 kwam revisie USB 1.1. Deze nieuwe variant was met 12 MBit/s acht keer zo snel dan USB1.0.

In 2001 was er meer "need for speed" en werd USB 2.0 geboren. Met een, wellicht theoretische snelheid van 480 MBit/s was de nieuwe standaard maar liefst 40 keer zo snel dan zijn voorganger.
In april 2001 was de snelheid verveertigvoudiging revolutionair, en er werd geclaimd dat we er weer een decennia tegenaan konden met de snelheid van USB 2.0. Helaas is die uitspraak geen waarheid geworden. Op een gegeven moment namen de opslagcapaciteiten toe van externe drives, en de snelheid van de harde schijven die daar in zaten werd ook steeds hoger. Ik denk dat ik namens alle mede Techziners spreek dat de introductie van de opvolger van USB 2.0 veel te lang op zich heeft laten wachten. Rond 2006, slechts 5 jaar na de echte implementatie van USB 2.0 deed er zich al een snelheids tekort voor.
De 3,5" schijven werden veelal uitgerust met snelle 7200 RPM schijven die, toen al, gelimiteerd werden door het bandbreedte probleem van USB 2.0. De theoretische snelheid van USB 2.0 komt neer op 58MB/s, wat toch vrij snel is, maar vanwege het feit dat het gesplitst wordt voor alle USB-poorten en de I/O apparaten, is de praktische doorvoersnelheid nooit hoger dan 34MB/s. Dat is zeker een zure tegenvaller als je je nieuwe 1,5 terabyte externe schijf wilt vullen met data. Laten we eerlijk zijn, het is simpelweg gewoon te traag voor de apparaten die hedendaags op de markt te vinden zijn. USB 2.0 maakt ook bepaalde scenario’s onmogelijk. Nooit afgevraagd waarom er geen Full-HD webcam’s op de markt zijn? Ook het bedrijf DisplayLink zat op de nieuwe USB 3.0-interface te wachten. Zij maken het mogelijk om monitoren aan te sluiten via USB maar Full-HD bekijken i.c.m. astronomische resoluties is met USB 2.0 gewoonweg niet haalbaar.

Maar, revolutie! evolutie! Hoe je het ook wilt noemen, USB 3.0 is hier.



USB 3.0 wordt door velen bestempeld als dé meest revolutionaire technologie in 2010. Op de CES werd je doodgegooid met USB 3.0-apparaten en kwam de introductie steeds dichterbij. Inmiddels zijn er al een aantal fabrikanten die USB 3.0-controllers en apparaten maken, zoals Freecom en Buffalo. De technologie en hoe het in elkaar zit, vertel ik een paar pagina’s verder.