3min

Tags in dit artikel

,

Het stuur deel 1

De Fanatec GT3 RS heeft een royale stuurdiameter van 30 cm, wat ruim 2 cm groter is dan concurrent Logitech G27. Met deze diameter komt Fanatec erg dicht bij standaard maten voor sportsturen. Wat verder direct opvalt is de gele centreerstreep bovenop het rad die uit een hard stuk kunststof bestaat en is vastgeschroefd aan de achterkant.
Het alcantara dat om het stuur heen zit is zacht, het voelt suède-achtig aan. Maar als je je hand er stevig omheen klemt is het zeer klemvast. Het rad is bovendien erg dik, ik merk geen verschil met dit stuur of de auto die op de oprit staat als het om de dikte van het rad gaat, terwijl dit bij de concurrenten toch wat minder is.


Nu over naar de knoppen aan de voorkant van het stuur. Deze vallen niet direct op, omdat ze qua kleur mooi verwerkt zijn in het grijze alcantara. Als je handen op kwart voor drie staan, zitten er twee knoppen bij je linkerduim en twee bij je rechterduim. De knoppen hebben een dubbele functie. Aan de bovenkant is het een knop en onderin ook, dus vier functies bij de linkerduim en vier functies bij de rechterduim. Deze knoppen voelen zeer solide en prettig aan.
Verder zitten er bij de onderste spaak nog twee knoppen. De onderste heeft een dubbele functie, links en rechts drukken zijn twee verschillende commando’s, en de grotere knop erboven is een HAT-switch. Een knop die je in acht richtingen kunt drukken. De 8-richtingstoets voelt prima aan, maar de knop eronder met twee functies is een beetje behelpen. Het werkt wel, maar echt fantastisch is het niet.
Bovenop het stuurrad zien we een LCD-schermpje met een knopje erop. Dit knopje is om het LCD-scherm te starten en werkt prima. Het LCD-scherm is voor verschillende instellingen zoals draaihoek op consoles, force feedbackkracht en in sommige games kan je er telemetrie op weergeven.

Achterop het stuur zien we twee schakeltoetsen. Bij het Clubsport-pakket krijg je schakelflippers die je op deze toetsen kunt schroeven. De toetsen zelf werken prima maar zijn meer bedoelt voor functies als naar links en naar rechts kijken dan om te schakelen. Met de flippers erop gemonteerd is schakelen prettiger, maar is er één nadeel.. Waar laat je je vingers? Je kunt ze namelijk niet tussen de flippers en het stuurrad plaatsen zoals bij de Logitech G25 en G27. Ze erop laten rusten kan gevaarlijk zijn, aangezien ze vrij licht bewegen. Ik merkte echter wel dat dit een kwestie van wennen is, maar eigenlijk zijn de schakelflippers van de G25 en G27 toch echt prettiger.
Als laatste zien we een grote ronde toets voorop de behuizing. Deze is voor het instellen van verschillende modi en wordt eigenlijk nooit gebruikt. Wat wel opvalt is de duidelijke klik en het holle, niet kwaliteit uitstralend geluid dat erachter wegkomt.

Een schakelflipper