1 min

Tags in dit artikel

, ,

CPU-Z en overklokken

Misschien wel de mooiste functie van dit bord is de "core unlocker". De meeste reviews van dit bord worden gedaan met dure X4 PhenomII-processoren, als het even kan een ES. Ik heb ervoor gekozen een processor van amper €70 euro te pakken en eens te kijken hoeveel prestaties we eruit kunnen halen. De achterliggende gedachte hierbij is dat ook de ‘leek’ deze prestaties kan behalen. Uiteraard heeft dit bord wel wat handige functies die mij daarmee helpen.

Het uitgeschakelde weer inschakelen


Een van de eerst en meest gemakkelijke dingen om te doen is het inschakelen van eventuele uitgeschakelde kernen op een processor. De kans dat dit niet lukt is relatief klein en ongevaarlijk. Simpelweg de "unlock cores" schuifje omzetten en het moederbord zal automatisch de cores aanspreken. Door gebruik de maken van bijvoorbeeld een PhenomII 550 processor met een geunlockte multiplier kun je een hoop extra prestaties uit je systeem halen. Door het niet voorradig zijn van de PhenomII 550 heb ik voor een goedkopere AthlonII X2 250 gekozen en deze alleen overklokt. Je houdt dus nog wat van mij tegoed!


Overklokt


Op de benchmark pagina’s kon je zien hoe dit bord presteert in verhouding tot zijn concurrenten. Als je de ‘Turbo key’ inschakelt bedraagt de overklok z’n 18 procent. Hierbij de overklok resultaten van SuperPI 1MB en de Dhrystone en Whetstone.