2min

Tags in dit artikel

I/O & moederbord lay-out

I/O-aansluitingen




Op dit moederbord zijn een aantal I/O-aansluitingen te vinden, te beginnen met de gecombineerde PS/2-aansluiting waar je optioneel een toetsenbord of een muis in kwijt kan. Daarnaast zijn er een zestal USB-poorten te vinden, een FireWire-poort, een E-SATA-poort en een Gigabit Ethernet-poort.


Qua aansluitingen voor het beeld kun je kiezen tussen een VGA-, DVI- en HDMI-aansluiting, let op dat de DVI- en HDMI-poort een digitale aansluiting zijn en je deze dus niet tegelijk kunt aansluiten. De aansturing van deze videopoorten gebeurt door een onboard ATI Radeon 4200 IGP. Als laatste zijn er zes 3,5"-jack pluggen aanwezig en een S/PDIF-aansluiting om een 7.1-geluidsset aan te sturen.

Moederbord lay-out




Gigabyte heeft voor een kleurenschema gekozen dat door hun veel gebruikt wordt. Namelijk; blauw met wit. De kleur van het moederbord is blauw en in de heatsinks komt het blauw en wit ook weer terug.


Het Gigabyte moederbord heeft ook nog een aantal uitbreidingssloten waar optioneel een aantal insteekkaarten in kunnen worden gedaan. Er is een PCI-e 1x-poort, PCI-e 16x-poort en twee PCI-poorten te vinden.

De heatsink bij de PCI-e x1-poort is net zo geplaatst dat deze geen hinder zal veroorzaken wil je er een insteekkaart instoppen. Ook rechts van de diverse poorten heeft Gigaybte het zoveel mogelijk vrijgehouden zodat er zo weinig mogelijk hinder zal optreden. Alleen bij de SATA-poorten is het wat lastig omdat je met een lange videokaart niet alle SATA-aansluitingen kunt gebruiken.


Op het moederbord is nog een IDE-poort en een Floppydrive-aansluiting te vinden, welke achter het geheugen geplaatst zijn zodat de optionele insteekkaarten hier geen last van ondervinden.


Geheugensloten zijn er op het moederbord vier te vinden, hier kun je tot maximaal 16 GB-geheugen in kwijt welke je op dual-channel kan laten draaien. De sloten zitten tamelijk dicht op de socket dus dit kan wel eens problemen opleveren met de grotere processorkoelers.


Over het hele moederbord zijn fasen te zien met een vaste kern wat zou moeten zorgen voor een langere levensduur en een zuiniger moederbord. Gigabyte geeft op hun site aan dat dit tot 50.000 uur mee zou moeten kunnen. Verder is de cpu van 5 fasen voorzien. De mosfets van deze fasen blijven ongekoeld bij Gigabyte, iets wat Asus wel heeft gedaan bij het moederbord die onlangs onder de loep werd genomen.