3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik

Android


Zoals eigenlijk altijd gebeurt met Android, is het besturingssysteem in een compleet ander jasje gestoken door Sony Ericsson. Een jasje dat meer past bij het gebruikelijke uiterlijk dat het bedrijf haar telefoons aanmeet. Dat de telefoon nog voorzien is van Android 1.6, terwijl we inmiddels al aan zijn gekomen bij Android 2.2 is natuurlijk wel een blamage.


Het hoofdscherm is vrij simpel, in de hoeken is een snelkoppeling te zien waarmee bijvoorbeeld het adresboek of de MP3-speler kan worden aangeslingerd, welke snelkoppelingen hier staan is aan de gebruiker zelf om aan te passen. Verder bevat het hoofdscherm nog een digitale klok en de gebruikelijke balk bovenin het scherm waar de signaalsterkte en dergelijke af valt te lezen.

Opvallend aan deze setting is toch wel dat de telefoon op het hoofdscherm geen widgets bevat. De widgets zijn er echter wel degelijk, wanneer naar rechts wordt geveegd zullen de widgets één voor één tevoorschijn komen. Een beetje onhandig dat er per pagina slechts één widget te vinden is, aan de andere kant biedt het scherm ook niet echt veel ruimte voor meer dan één widget tegelijk.


Wanneer er van beneden naar boven wordt geveegd zullen de programma’s tevoorschijn komen. Er passen er negen op een vel en door naar rechts te vegen komen er meer programma’s in beeld.

Het vegen werkt niet zo goed, vaak wordt niet de juiste richting herkend of wordt een snelle veeg gezien als een klik, waardoor er ineens een programma opstart. Niet zo handig natuurlijk!

De telefoon herkent overigens ook of je hem gekanteld hebt, of gewoon recht houdt. Kantel je hem, dan zal het scherm ook een kwartslag mee kantelen. Tenminste, in theorie. Want sommige schermen zijn blijkbaar niet ontworpen om te kantelen en sommige schermen lijken vastberaden op de normale stand te willen blijven staan, terwijl ze in sommige gevallen ook zeer gewillig een kwartslag meedraaien. Een schoonheidsfoutje zou je zeggen, maar eigenlijk is het wel wat meer dan dat, aangezien dit ook geldt voor het hoofdscherm, waardoor het gebruik soms toch wel frustrerend wordt. Daarnaast gaat het kantelen ook niet bepaald soepel.


Software


Wat betreft de programma’s op de telefoon is dit veelal hetzelfde als op de Xperia X10, wat betreft een deel van de software wil ik je dus graag verwijzen naar de review van die telefoon.


Er zijn natuurlijk wel wat verschillen ten opzichte van de software op de X10, zo zijn alle applicaties natuurlijk aangepast aan de schermgrootte van de mini pro, daarnaast zijn veel applicaties wat betreft opties ook begrenst en kan de mini pro dus ook veel minder. Ook missen er een aantal applicaties die de X10 wel heeft, zoals de navigatiesoftware Wisepilot en Mediascape.

Hoewel de handige Timescape-software wel Hyves ondersteunt, is er geen aparte applicatie voor dit sociale netwerk dat vooral in de Benelux bekend is. Maar dat Hyves ondersteund wordt is natuurlijk al wel een dikke pluim waard.