2min

Tags in dit artikel

Overklokken

Het overklokken is natuurlijk het belangrijkste deel in deze review, daar de kaart hier voornamelijk op gericht is. Om de videokaart te overklokken is er gebruik gemaakt van MSI Afterburner, een programma dat speciaal bedoeld is om MSI-kaarten te overklokken en direct op stabiliteit te kunnen testen. Dit programma is verzorgd door het bekende Rivatuner en vertoont hier ook zeker wel enige overeenkomsten mee.

Om voor voldoende koeling te zorgen zijn er naast de stock-koeling nog eens twee extra 12 centimeter-fans op de videokaart geplaatst en is de snelheid van de ventilator in MSI Afterburner op 100% geplaatst. Zo kan het in ieder geval niet gebeuren dat de videokaart faalt omdat de koeling te traag reageert op temperatuurwisselingen.


De koeling is standaard overigens erg stil. Wanneer we de ventilator vol opengooien is er van stilte echter weinig sprake meer. We hoeven niet te stellen dat de geluidsproductie niet te harden is, maar een comfortabele leefomgeving hoeven we de directe buurt van de videokaart op dat moment toch ook niet meer te noemen.

Wat betreft het overklokken ben ik begonnen met het verhogen van de kloksnelheid van de grafische processor. Dit ging vrij makkelijk tot een grens van 990 MHz. Op dat moment was het record van de standaard R5870 al lang verbroken. De R5870 kon tot een snelheid van 945 MHz worden gebracht.

Na het verhogen van het voltage van 1.16 V tot 1.20, kon de kaart nog worden opgestookt tot 1002 MHz. Vervolgens is ook nog de snelheid van het geheugen verhoogd naar een respectabele 1350 MHz. De standaardsnelheid was 1200 MHz.

De benchmark-resultaten zijn op de volgende pagina te zien.