MSI R5870 Lightning

Inleiding

Van MSI ontving Techzine de MSI R5870 Lightning, aan de naam te zien een broertje van de R5870, maar wel maar in de verste verte. De Lightning is ten opzichte van de standaard R5870 namelijk totaal verschillend, op de GPU na.


De Lightning-versie zou totaal opnieuw ontworpen zijn en is daarnaast voorzien van Military Class-componenten, wat zoveel inhoudt als dat de componenten op een zelfde manier uitgekozen worden als in het leger. Dit betekent dat er hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de componenten.

De Lightning is dan ook bedoeld om te overklokken. De kaart is voorzien van twee koelers van 8 centimeter grootte, om de core van voldoende koeling te voorzien. Standaard is de kaart 50 MHz hoger geklokt dan de standaardversie, maar het is de bedoeling om dit nog wat verder omhoog te schroeven, aangezien we met de R5870 een snelheid van 945 MHz wist te realiseren. Natuurlijk gaan we ook op het overklok-gedeelte in, dit lees je verderop in deze review.


De Lightning-versie is op het moment ongeveer een tientje duurder, wat in die prijsklasse eigenlijk zo goed als te verwaarlozen is. De standaard-versie kost je op het moment namelijk ongeveer 390 euro, terwijl je voor de Lightning-versie zo’n 400 euro zal mogen afrekenen. Maar natuurlijk blijft de vraag; is de Lightning het prijsverschil ook waard, of betaal je 10 euro extra voor een hoop gebakken lucht?

Overigens is de Lightning-videokaart te verkrijgen in een variant met vier of vijfde heatpipes. Van MSI kregen wij de variant met vier heatpipes toegestuurd, of een vijfde heatpipe veel verschil zou maken qua koeling is natuurlijk de vraag.