3min

Tags in dit artikel

,

Gebruik

De Galaxy Tab maakt gebruik van Google’s mobiele besturingssysteem Android, en wel versie 2.2. Het scherm toont veel detail en is ook fijn om naar te kijken. In de basis is het scherm ook precies genoeg, al merken we later dat het scherm toch niet zo goed de positie van een vinger kan bepalen als de iPad.

Eenmaal opgestart toont het scherm gelijk een aantal handige applicaties op het bureaublad. Zo is er bovenaan de Google-zoekbalk, waaronder ook een widget voor het taakbeheer, waar al zonder te drukken te zien is hoeveel applicaties er draaien en of er eventueel applicaties zijn die te veel geheugen verbruiken.

Onder deze twee widgets zijn een aantal iconen te zien van voorgeïnstalleerde applicaties. Onderaan het scherm is vervolgens een soort Dock te zien waarin vaste applicaties hun plaats kunnen krijgen. Wanneer er tussen de verschillende desktops wordt gebladerd, zal deze dock hetzelfde blijven. Het is dus handig om hier je belangrijkste en meest gebruikte applicaties in te plaatsen.

Browser

Zoals eerder al gezegd, vonden we al uit dat het scherm niet zo precies is als we zouden willen. Problemen met het scherm treden voornamelijk op bij het gebruik van de internetbrowser, welke overigens ook niet zo vloeiend werkt. Het scrollen en zoomen gaat erg langzaam en haperend. Wanneer een website op volle grootte wordt weergegeven en er dan een link ingedrukt moet worden, gaat dit helaas vaak fout. Zelden registreert de Tab de juiste link, bijna altijd wordt er eentje boven of beneden geselecteerd. Het helpt overigens wel om naar de mobiele versies van websites te gaan, maar eigenlijk vind ik dit onzin; je wil met een tablet met deze schermgrootte geen sites bekijken die eigenlijk voor smartphones zijn gemaakt. Dat de Tab hier niet volledig toe in staat is, is natuurlijk gewoon zonde.

Om deze reden is het dus aan te raden om in te zoomen op een bepaald deel van de pagina, maar helaas gaat dit dus gepaard met erg veel horten en stoten. Dit bevordert de ervaring natuurlijk niet.

De browser toont pagina’s overigens gewoon juist en werkt verder prima, er zou alleen wellicht nog wat aan het scrollen en zoomen gedaan kunnen worden.

Wat betreft het typen in de browser, maar ook in andere applicaties, kan gekozen worden tussen het Samsung-toetsenbord, of de Swype-functie. Aan te raden is om voor het Swype-toetsenbord te gaan, aangezien deze in de basis gewoon hetzelfde is als de versie van Samsung, maar dus ook de mogelijkheid ondersteunt om te swypen. Mocht je nou kleine woorden even liever niet Swypen, kan dit natuurlijk ook door de gebruikelijke taps op de juiste letters, geen enkel probleem. Ik heb zelf niet zo’n grote handen en heb er wel moeite mee om alle letters te bereiken wanneer de Tab in landscape-mode wordt gehouden. Voor mensen met grotere handen zal dit een minder groot probleem zijn.

Marketplace

Gelukkig wordt de Tab niet afgescheept met een eigengemaakte Marketplace waar maar een beperkt aantal applicaties te vinden is, maar heeft deze tablet gewoon toegang tot alle applicaties die er maar te vinden zijn in de Android Marketplace. Dit natuurlijk wel met de consequentie dat er applicaties zijn die niet goed worden weergegeven, al is dit tijdens het gebruik van de Tab maar zelden voorgevallen. Hier hoef je als gebruiker dan ook niet zo bang voor te wezen. Zelfs als een applicatie niet volledig geschikt is voor de Galaxy Tab, wordt deze gewoon weergegeven, maar dan in een kleinere resolutie, omringd door zwarte balken.