3min

Interface & software



De Motorola Milestone 2 is zoals gezegd voorzien van de Motoblur-interface, welke eerder al op verschillende Motorola-toestellen terug te vinden was, maar niet op de originele Milestone. Motorola moet dan natuurlijk ook zeker van haar zaak zijn, aangezien men het ontbreken van een skin juist als een voordeel zag bij de eerste Milestone.

De Motoblur-skin integreert sociale netwerken beter met de telefoon. Zo zijn er widgets aan te maken om verschillende of alle sociale netwerken in de gaten te kunnen houden. Het is ook mogelijk om een widget toe te wijden aan één persoon of een aantal personen. Handig om up-to-date te blijven natuurlijk! De widgets worden voorzien van een foto met een hoge resolutie, wat helaas ten koste gaat van de ruimte die de tekst van een status-update in kan nemen. Persoonlijk vind ik het natuurlijk prima dat de foto’s niet van ergerlijk lage kwaliteit zijn, maar als dit ten koste moet gaan van de tekst, waar het uiteindelijk toch om draait, is dit geen vooruitgang.



Dankzij Motoblur wordt er in een cloud-omgeving constant een back-up van je systeem bijgehouden. Mocht je dus onverhoopt een keer je telefoon moeten terugzetten naar fabrieksinstellingen, dan is dit natuurlijk wel een uitkomst. Anderen zullen hun privacy in gevaar zien komen en gelukkig voor hen is de dienst dan ook volledig uit te schakelen.

Andere toevoegingen van de Motoblur-skin bevinden zich voornamelijk in het telefoonboek, waar je al je contacten van je sociale netwerken terugvindt, makkelijk als je even een mailadres nodig hebt, maar telefoonnummers zijn helaas zelden bijgevoegd, daar zal je dus toch zelf voor moeten zorgen.

De invoering van Motoblur kent natuurlijk nadelen; zoals we al vaker hebben gemerkt met Android-systemen, kan het lang duren voor telefoonfabrikanten zich geroepen voelen om een update naar de nieuwe software-revisie uit te sturen. Dit komt grotendeels door de eigen interfaces die aangepast moeten worden aan de nieuwe software, of zelfs volledig herschreven moeten worden.



De Motoblur-interface is het mijns inziens niet waard om het risico te lopen dat je in de nabije toekomst al achter de feiten aanloopt omdat anderen reeds zijn voorzien van Android 2.3 of Android 3.0, wat later. De updates zitten er aan te komen en dan ben je simpelweg beter af met een telefoon die voorzien is van de naturel interface van Google Android.

Daarnaast lijkt de interface er voor te zorgen dat de Milestone 2 een stuk trager aanvoelt dan dat deze eigenlijk zou kunnen zijn. De originele Milestone was immers voorzien van een 600 MHz-processor, maar voelde sneller aan dan de Milestone 2 welke is voorzien van bijna dezelfde software -op Motoblur na dus!- en een processor met een snelheid van 1 GHz. Motoblur lijkt met de vele live-updates ook verantwoordelijk te zijn voor een minder goede accuduur.