3min

Uiterlijk + installatie

Uiterlijk


In principe lijkt de Samuel 17 wel een beetje op een gehalveerde MK-13, de videokaartkoeler van Prolimatech. De Samuel 17 heeft een egale heatbase dat opzich al een klein koelblok is.



Aan deze heatbase zijn zes koperen heatpipes met een diameter van zes mm verbonden. Deze heatpipes leiden de warmte vervolgens naar de 39 aluminium vinnen. De koeler is geheel in het grijs uitgevoerd deze is namelijk geanodiseerd.



Nu valt ook pas goed op hoe klein de koeler eigenlijk is. De koeler is 121.2mm x 120mm x 45mm , maar zoals je ziet blijft er een stuk over bij de armen zodat de 120 mm ventilator geïnstalleerd kan worden. De ventilator wordt dan ook aan de bovenkant geïnstalleerd.



De lucht die langs deze overige ruimte gaat kan het geheugen en/of de heatsinks van het moederbord koelen. Dat is erg handig aangezien dit een Small Form Factor koeler is. Bij dit soort systemen is veel directe luchtverplaatsing niet voorhanden. Klein of niet, licht is de koeler allerminst. De koeler weegt ongeveer 410 gram exclusief ventilator.



Installatie


De installatie van de Samuel-17 wordt gedaan doormiddel van vier schroeven. Er is geen sprake van een backplate, maar er moeten wel enkele balkjes aan de koeler geïnstalleerd worden. Welke dit precies zijn is uiteraard weer afhankelijk van de moederbordsocket in kwestie.



Na deze handeling is het tijd om de koelpasta aan te brengen. Net als bij de andere Prolimatech koelers wordt er netjes een tube koelpasta bijgeleverd. Dit werkt natuurlijk een stuk fijner dan een los klein zakje.



De vier schroeven voor de bevestiging worden tevens voorzien van rubberen ringen zodat er geen kortsluiting en beschadigingen ontstaan. Het vastschroeven van de koeler is zeker niet moeilijk en gaat het makkelijkst als je de koeler even goed uitlijnt boven de socket.

Ook de ventilator wordt vastgezet dankzij schroeven. Ook dit gaat erg gemakkelijk moet ik zeggen, de ventilator zit dan ook stevig vast. Wat misschien een nuttige toevoeging hierbij zou zijn is de schroeven voorzien van rubbers wat trillingen tegengaat.



Zoals je op de foto kan zien steekt de ventilator een stukje uit waardoor hij tevens het werkgeheugen koelt. Dat is mooi meegenomen aangezien er doorgaans in een kleine behuizing, de doelgroep van deze koeler, niet veel luchtverplaatsing is.

Nu maak ik gebruik van ‘normaal’ werkgeheugen van Kingston. Indien men gebruik maakt van geheugen met heatsinks die hoger zijn dan gemiddeld dan kan dat wel problemen geven. Je moet de koeler dan een halve slag draaien zodat de ventilator een stukje over de mosfets hangt in plaats van het geheugen.



De installatie gaat kortom erg makkelijk. Bij de high-end koelers van Prolimatech is het soms nog wel eens een probleem om de schroeven met springveer te installeren, maar daar is geen sprake van bij de Samuel-17.