2min

Prestaties

Het belangrijkste aan de koeler zijn natuurlijk de prestaties, daar besteden we dan ook aandacht aan. Zowel in een normale opstelling als tijdens een overklok configuratie. Eerst kijken we even naar het testsysteem.

Testsysteem
Processor AMD Phenom II X6 1055T
Behuizing Coolermaster Testbench
CPU koeler Prolimatech Samuel 17 (en de rest)
Videokaart PNY 9600GT OC XLR8
Geheugen 4 * 2GB Kingston DDR3
Moederbord Asus Crosshair IV Formula


Er is gekozen voor een high-end AMD-platform dat bestaat uit de hexacore 1055T en het Asus Crosshair IV Formula moederbord.
Om de onderlinge verschillen tussen de koelers duidelijker te maken hebben we de hexacore processor ook nog eens overgeklokt naar 4 GHz. Hierdoor verbruikt de processor aanzienlijk meer energie en dus stoot hij ook meer warmte af.

Idle-temperaturen werden bereikt door de computer voor een periode van 15 minuten te laten staan op de Windows 7 desktop, hier werd het gemiddelde genomen. Load-temperaturen kwamen tot stand door Prime95 te gebruiken en deze circa 15 minuten de Small FFT-test te laten uitvoeren. De temperatuur hiervan is het maximum.

Aangezien de koeler niet met een ventilator wordt geleverd is er gekozen voor de Scythe DFS122512L-PWM, een 120 mm ventilator die tevens over de PWM-functie beschikt.






Indien de temperatuur op 0 graden staat, betekent dit dat de koeler de processor niet koel genoeg kon houden en het systeem zichelf uitschakelde.


Zoals duidelijk te zien is in de grafieken vallen de prestaties van de Samuel 17 in de midden-moot. Wel moet gezegd worden dat de vergelijking is gemaakt met redelijke high-end koelers. Al met al geen slechte prestatie. Dat de Samuel 17 een overgeklokte hexacore makkelijk koel kon houden was wellicht wat teveel gevraagd, een te grote Goliath wellicht.