Xigmatek Gaia SD1283

Inleiding

Zoals je in de review van Xigmatek Aegir kon lezen heeft Xigmatek recent enkele CPU-koelers op de markt gebracht, allemaal tower koelers. Wij nemen er 3 onder de loep tussen de 20 en 50 euro, de eerste was de Aegir en nu is het tijd van de GAIA SD1283.

Deze review gaat dus over de Gaia, Xigmatek kiest altijd voor aparte namen en Gaia is er daar weer één van. Enig zoekwerk levert op dat de term ‘Gaia’ uit de Griekse mythologie komt waarbij het de godin van de natuur is. Op de verpakking en op de website van Xigmatek wordt er verder geen woord gerept over Gaia.

Xigmatek heeft een bepaalde strategie gekozen voor haar CPU-koelers en de belangrijkste schakel daarin is de H.D.T. Methode, ofwel Heat-pipe Direct Touch. Het H.D.T. Concept kennen we ondertussen van diverse koelers, hierbij staan de heatpipes in direct contact met de processor. Bijna alle Xigmatek koelers gebruiken deze methode en andere fabrikanten passen het ook in grote mate toe.

Prijs

De Gaia is een koeler met een bescheiden prijskaartje, tenminste vergeleken met de koelers die onlangs voorbij zijn gekomen hier op Techzine. De Gaia kost namelijk zo’n 24 euro. Het mooie is dat dit inclusief een degelijke 120 mm ventilator is. Alle courante sockets worden ook meteen ondersteunt waardoor de CPU-koeler ook meteen flexibel in gebruik is.

Dit review exemplaar is beschikbaar gesteld door Caseking.