Inleiding

ADATA
ADATA stuurde ons uit haar assortiment de S599, een SSD met 128 GB aan opslagruimte. Deze harde schijf is voorzien van ondersteuning voor de nieuwste technieken zoals natuurlijk ook TRIM. Op de website van ADATA wijdt het bedrijf ook uit over de ECC-techniek die gebruikt wordt om fouten te herkennen en te verhelpen. Dankzij ECC zou de harde schijf tevens langer mee moeten kunnen gaan. ECC staat overigens voor Error Correction Technologies.

Voor ongeveer 200 euro is de ADATA S599 te verkrijgen in de winkel.

SSD
SSD schijven vormen een steeds grotere dreiging voor de conventionele harde schijf. Geen wonder ook natuurlijk, want SSD-schijven bieden veel voordelen zoals hoge lees- en schrijfsnelheden, een zeer lage geluidsproductie, een laag stroomverbruik en doordat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn ook nog eens een betere bestendigheid tegen vallen.

Een groot nadeel van SSD-schijven is natuurlijk dat de prijs vooralsnog erg hoog is. Bij conventionele harde schijven betaalt men tegenwoordig 0,23 euro per Gigabyte, terwijl dit bij SSD’s 1,63 euro is. Deze prijzen per GB zijn berekend met harde schijven met een opslagruimte van 160 GB als uitgangspunt. Het verschil in prijzen tussen de twee soorten opslagmedia is groot, maar het verschil in prestaties is dat net zo goed.

De komende tijd gaan we aan de slag met een groot aantal SSD-schijven die we ontvingen van fabrikanten. We vroegen specifiek om modellen met een opslagruimte van ongeveer 120 GB. De reden hiertoe is dat we graag schijven wilden vergelijken met eenzelfde opslagruimte, aangezien de opslagruimte de lees- en schijfsnelheden kan beïnvloeden.