8min

Tags in dit artikel

, ,
Sinds de jaren vijftig is het Duitse bedrijf Cherry actief op de computermarkt. In de jaren zestig begon het met de ontwikkeling van toetsenborden, waarmee het de oudste op de markt is. Behalve die leeftijd heeft Cherry nog iets voor op zijn concurrenten, namelijk de speciale Cherry MX-toetsen. Het gaat dan om speciale mechanische toetsen, waarvan Cherry ondertussen zo’n elf varianten op de markt heeft gebracht. Die levert het aan concurrenten, maar integreert het zelf ook in speciale toetsenborden. Daarvan is recent de MX Board 6.0 op de markt gebracht, een redelijk prijzig, maar erg stijlvol toetsenbord. Daarnaast brengt Cherry samen met het toetsenbord de Gentix Mouse op de markt. Cherry MX Board 6.0 + Gentix Mouse De Cherry MX Board 6.0 is een strak ontworpen toetsenbord. Het geheel is voorzien van de Cherry MX-schakelaars, en is daarmee een mechanisch keyboard. Dat is voorzien van onder meer een numeriek toetsenbord, en vier speciale knoppen. Het gaat daarbij om drie mediaknoppen (waarmee video’s doorgespoeld en gepauzeerd kunnen worden) en een wisselknop, die tot de Cherry-knop gedoopt is en een paar instellingen achter de schermen verandert. Die instellingen zorgen voor extra anti-ghosting, zodat je tijdens het typen niet per ongeluk tweemaal dezelfde toets ‘indrukt’. De MX Board 6.0 is dan ook een toetsenbord dat door Cherry op de markt gebracht is als eentje specifiek ontworpen voor gamers, die graag gebruik maken van mechanische toetsen voor snelle schakelingen tussen verschillende toetsen. Bij het bekijken van het toetsenbord wordt al meteen duidelijk dat er een belangrijke functie ontbreekt: een macroknop. Precies dat maakt dan ook de adviesprijs van 200 euro wat aan de hoge kant. In deze recensie bespreken we niet alleen het MX Board, maar kijken we ook naar de Gentix Corded Mouse, die volgens Cherry goed te gebruiken is naast het toetsenbord en voor 15 euro per stuk over de toonbank gaat. We hebben de twee, die qua design bij elkaar zouden moeten passen, een week lang aan tests onderworpen.

Cherry MX Board 6.0

Uitpakken en aansluiten Het Cherry MX Board 6.0 wordt in een stijlvolle zwarte verpakking geleverd. Die is vrij lang, en net iets breder dan het toetsenbord zelf. De doos waarin de MX Board 6.0 zelf ligt, kan je uit de verpakking schuiven, waarna je in een zwarte beschermhoes het toetsenbord aantreft. Daaronder tref je de handige polssteun aan. Het geheel ziet er mooi uit en is stijlvol verpakt, wat alvast een goed begin is. Als je het toetsenbord eenmaal helemaal uitgepakt hebt, zie je dat het voorzien is van een standaard Qwertytoetsenbord en daar bovenop vier speciale toetsen heeft. Dat zijn de ‘Cherry’-knop en drie mediatoetsen. Die laatste stellen je in staat om bijvoorbeeld een film door te spoelen, te pauzeren of terug te spoelen. Cherry MX Board 6.0 (2) In de verpakking van de MX Board 6.0 tref je ook nog een polssteun aan, die voorzien is van een soort rubberen laag. Na nog geen week gebruik valt al meteen op dat die laag functioneert als een stofmagneet. Wat je ook doet, er komen stofjes op terecht en doet afbreuk aan een stijlvol vormgegeven toetsenbord. Wat ook jammer is, is dat je de polssteun niet echt vast kan klikken. Hij komt dus als het ware tegen het bord zelf aan te liggen en klikt volgens Cherry met een magneet vast. Die magneet bleek in de praktijk niet heel sterk, dus het ligt er vrij los tegenaan. Tegelijk moet opgemerkt worden dat de polssteun vrij zwaar is, waardoor die in elk geval niet snel zal verschuiven. Het aansluiten van het geheel is verder erg eenvoudig. Het gaat om een plug&play toetsenbord. Je stopt de USB-kabel dan ook gewoon in de USB-ingang van je laptop of PC en kunt meteen aan de slag. Er hoeven geen extra programma’s geïnstalleerd te worden. Het is overigens een toetsenbord dat vooral voor Windows geschikt is, maar ook prima gebruikt kan worden op een Mac. Dan vallen er wel enkele functieknoppen, zoals de Windows-knop weg. Cherry MX Board 6.0 in gebruik We schreven het al, de Cherry MX Board is voorzien van de zogenaamde ‘red’ toetsen. Die werden in 2008 door het bedrijf op de markt ontwikkeld en zijn de meest recente nieuwe toets die het heeft gemaakt. Er is voor de toetsen relatief weinig kracht nodig om ze in te drukken, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die snel typen of meerdere handelingen snel achter elkaar willen uitvoeren. Geen wonder dus dat Cherry de toetsen vooral op de markt heeft gebracht als gaming toetsen, maar dat doet niet af aan het feit dat ze prima te gebruiken zijn om teksten mee te schrijven. Cherry Board MX 6.0 De Cherry-toets Deze toets bevindt zich boven het numerieke bord, dat zich zoals gebruikelijk rechts boven het toetsenbord bevindt. De toets heeft een dubbele functie, je kan ermee wisselen tussen twee manieren van werken. Er zijn de
  • Office modus: die geschikt is om tekst en cijfers in te voeren. Vooral omdat het zo makkelijk is om de toetsen in te drukken typ je nogal eens per ongeluk twee keer hetzelfde teken achter elkaar. Dat effect wordt ingedamd met deze modus.
  • Performance modus: is gemaakt voor activiteiten waarin snelle reacties van belang zijn. Cherry noemt hierin zelf het belang van computerspellen, waar dit toetsenbord ook vooral voor ontwikkeld lijkt te zijn.
Tegelijk voelt de Office Modus niet als iets dat er met de haren bijgesleept is, maar als een natuurlijke toevoeging. Dat maakt dan ook dat de MX Board 6.0 niet alleen voor games geschikt is, maar ook voor het schrijven van langere artikelen. Dat is vooral voor freelancers en tekstschrijvers van groot belang, want die brengen uren door achter een toetsenbord zonder daar achteruit te komen. Het feit dat de toetsen zich relatief makkelijk laten indrukken ten opzichte van andere toetsen maakt het dan ook een fijn keyboard. Opgemerkt dient wel te worden dat er relatief veel travel is, waardoor het glijden over toetsen richting een andere letter of een cijfer niet altijd even makkelijk gaat. De toetsen voelen op zo’n moment iets scherp aan de randen aan. Macro’s Wat we echt missen in het toetsenbord is de aanwezigheid van macro’s. Dat zijn toetsen die je los kan inprogrammeren om bij het indrukken een specifieke combinatie in te voeren. Vooral als je bijvoorbeeld een spel speelt, is een dergelijke functie handig. Maar daarvan is de Cherry MX Board 6.0 niet voorzien en dat vinden we toch jammer. Het gaat namelijk om een toetsenbord dat met tweehonderd euro per stuk fors geprijsd is. Voor diezelfde prijs kan je bij concurrerende merken toetsenborden krijgen die ook op de markt worden gezet als geschikt voor gamers, die wel een macro-functie hebben. Voor een tekstschrijver is zo’n macrotoets niet echt noodzakelijk, maar handig kan het bijvoorbeeld wel zijn. Zo kan je instellen dat een document opgeslagen wordt als je een van de macrotoetsen indrukt. Maar dat kan dus allemaal niet en het ontbreken daarvan vinden we jammer. Backlight Tot slot is er nog de backlight die besproken dient te worden. Cherry heeft in elk van de toetsen een ledlicht ingebouwd. Die schijnen allemaal rood, op de functieknoppen na. Die zijn, zoals de Windows-knop, allemaal blauw. Het fijne aan de backlight is dat je er goed mee kan werken in een donkere omgeving en dat je zelf kan instellen hoe fel het licht is. Dat kan behoorlijk fel, en dat is mooi om te merken.

Gentix Mouse

Dan hebben we nog de Gentix Mouse die besproken dient te worden. Cherry levert deze voor een prijs van 15 euro en daarmee is het in elk geval geen duur apparaat. Dat merk je ook meteen aan de verpakking en de muis zelf, die beiden wat schril afsteken naast het toetsenbord. De muis is voorzien van een 1.000dpi optische sensor, en is daarmee prima te gebruiken in alle omgevingen. Verder moet je de muis wel met kabel aansluiten, wat toch een beetje jammer is. Cherry Gentix Mouse Uitpakken en aansluiten De Gentix Mouse wordt geleverd in een kleine witte doos, met voorop en op de zijkant een foto van de muis. Die ziet er mooi uit, maar maak je de verpakking open, tref je een iets kleiner apparaat aan lijkt het. De muis is verpakt in bubbeltjesplastic. Eenmaal daar uit gehaald, is hij met het USB-kabeltje zo aangesloten en kan je ‘m meteen gebruiken. Look, feel en gebruik In de praktijk ziet de Gentix Mouse er wat saai uit en ligt deze niet geweldig in de hand. Hij is echter ontworpen als muis voor zowel links- als rechtshandigen. Verder is hij van plastic gemaakt en dat maakt eigenlijk meteen dat hij wat goedkoop aanvoelt. Op zich is wat je krijgt verder wel prima voor de goedkope prijs van 15 euro. Op de verpakking wordt duidelijk aangegeven dat de muis blauw licht geeft. Daarmee zou hij in de praktijk mooi bij het toetsenbord moeten passen, maar als je de muis eenmaal hebt aangesloten valt op dat het licht dat er vanaf komt eerder wit dan blauw is. Heel erg vinden we dat niet, maar je verwacht natuurlijk wel dat de muis ongeveer hetzelfde licht afgeeft als op de verpakking staat. In gebruik is de Gentix Mouse prima. Hij reageert altijd snel en op allerhande oppervlaktes, waarmee hij niet alleen op een standaard muismat hoeft te liggen. De Gentix Mouse is precies zoals de Board prima voor mensen die snelle handelingen uitvoeren en veel achter een computer of laptop werken, maar geen gebruik willen maken van de touchpad en het toetsenbord.  

Conclusie

Na een week in gebruik, dient gezegd te worden dat zowel de Cherry MX Board 6.0 als de Gentix Mouse prima zijn. De MX Board typt lekker en snel, en is daarmee uitermate geschikt voor de veelgebruiker. Het toetsenbord wordt wel in de markt gezet als specifiek ontwikkeld voor gamers, maar laat je daar niet door bedriegen. Hij is namelijk ook goed geschikt voor in een kantooromgeving. Het grootste minpunt van het toetsenbord is, gezien de prijs van bijna tweehonderd euro, toch het ontbreken van macro’s. Dat is een functie die je wel mag verwachten bij dit soort prijzen en dat is jammer. Tegelijk is het geen ding dat je echt nodig hebt als je het toetsenbord bijvoorbeeld vooral op kantoor gaat gebruiken. Een ander kleine min is de polssteun die niet zo goed aansluit als je zou hopen. De muis is verder fijn om mee te werken, maar voelt door het plastic waarmee deze gemaakt is wel redelijk goedkoop aan. Dat is jammer, maar met een prijs van vijftien euro kan je niet anders verwachten. Het belangrijkste is dat de Gentix Mouse goed functioneert en snel reageert en daar voldoet hij absoluut aan.
6.5
  • Toetsenbord is fijn in gebruik
  • Toetsenbord reageert accuraat
  • Aanwezigheid Cherry-toets voor verbeterde werksnelheid
  • Muis reageert snel en precies
  • Geen macroknoppen
  • Relatief duur
  • Muis voelt goedkoop aan
8.5
  • Toetsenbord is fijn in gebruik
  • Toetsenbord reageert accuraat
  • Aanwezigheid Cherry-toets voor verbeterde werksnelheid
  • Muis reageert snel en precies
  • Geen macroknoppen
  • Relatief duur
  • Muis voelt goedkoop aan