Multiplayer

Naast de te verwachten online multiplayer van F1 2012 zijn er ook mogelijkheden om de game offline te spelen. Zo kan je via een LAN-verbinding tegen een andere speler aan de slag gaan, maar er is ook een splitscreenmode.

Offline


De splitscreenmode spreekt voor zich. Het beeld wordt horizontaal in tweeën gedeeld en twee coureurs mogen tegen elkaar racen. In veel spellen gaat de grafische kwaliteit aanzienlijk achteruit wanneer je met meerdere spelers op één scherm aan de slag gaat. Bij F1 2012 valt dit alleszins mee.

Ondanks dat het ongetwijfeld veel rekenkracht zal kosten is het mogelijk om met twee spelers aan de slag te gaan tegen de computer. Je krijgt de vrijheid om in te stellen hoe goed de computergestuurde tegenstander zal zijn, maar ook zaken als het weer zijn tot zekere mate in te stellen, wat uiteraard effect heeft op de baan en je eigen rijstijl.


Online


F1 2012 kent natuurlijk ook een multiplayermode, maar ik heb er persoonlijk weinig plezier aan beleefd. Het kwam gelukkig niet door een tekort aan rivalen, maar door hun manier van rijden. De multiplayermode van F1 2012 lijkt meer op een soort destruction derby op een circuit, maar dan wel met Formule 1-auto’s. De meeste spelers nemen het race-gedeelte helaas niet al te serieus en daardoor wordt het lastig om een echte eerlijke competitieve race te rijden.

Net als bij het offline racen worden ook in het online gedeelte straffen uitgedeeld aan coureurs die over de schreef gaan, maar het weegt niet op tegen de schade die ze aanrichten. In veel gevallen wordt er daarnaast ook geen straf uitgedeeld. Het is me meerdere malen gebeurd dat iemand me probeerde in te halen op een recht stuk en vervolgens expres een tikje uitdeelt waardoor mijn bolide van de baan raakt. Vaak resulteert het in een spin of in ieder geval veel snelheidsverlies. Het plezier is dus al gauw vervlogen.