Conclusie

Facebook Home is perfect voor de intensieve Facebook-gebruiker. Zuckerberg stelt misschien je Facebook-vrienden centraal, maar de nadruk blijft liggen op Facebook in het algemeen. Die overheersing is waarschijnlijk voor veel gebruikers de reden om Home niet te blijven gebruiken.

De slechte reviews in de Play Store vind ik onterecht. De app is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar op zichzelf is dit een knap ontworpen interface waar echt over is nagedacht.

Je kunt er op rekenen dat je Facebook-gebruik flink stijgt met deze skin, met de Cover Feed die je regelmatig afleidt van wat je met het apparaat van plan was. Leuk, maar uiteindelijk overleven alleen de sociale die-hards op dat niveau.

Dat betekent niet dat Facebook niet een paar indrukwekkende en innovatieve functies heeft neergezet. De dynamische Cover Feed is een frisse blik op het statische startscherm, een concept waar veel potentie in schuilt. De beloofde updates van Facebook kunnen hier wel eens het verschil gaan maken.

Een geniale innovatie is de Chat Heads-functie. De pratende hoofden werken bovenop alle geopende applicaties, waardoor het gemakkelijker wordt om te multitasken en het eeuwige switchen tussen applicaties omzeild wordt. Integratie met applicaties als WhatsApp en Google Talk maakt deze techniek de chatvorm van de toekomst.

Maar Home gaat niet alleen over rozen. Het ontbreken van een eigen Facebook Home-ontgrendelingsscherm is nog een te vergeven schoonheidsfoutje. Het gebrek aan ondersteuning voor breedbeeld, door het scherm te kantelen, is wat mij betreft een serieuzere drempel. Ook de toekomstige toevoeging van advertenties maakt de skin een stuk minder aantrekkelijk, maar het is natuurlijk wel afwachten hoe de implementatie daarvan is.

Probeer Home een paar dagen uit. Het is een slimme interface en een functionele app die weliswaar niet voor iedereen is weggelegd, maar wel doet wat het belooft. Facebook heeft het goede voorbeeld heeft gegeven, waar andere partijen op kunnen voortborduren.

Zelf switch ik lekker terug naar mijn vertrouwde Android-skin. Home is leuk in het begin, maar duwt iets te veel Facebook door mijn strot om het comfortabel te noemen.
7.6
  • Intuïtieve interface;
  • Dynamisch startscherm;
  • Multitasken met ‘Chat Heads’;
  • Aanwezigheid van Facebook wel erg dominant;
  • Advertenties in de toekomst;
  • Geen ondersteuning voor horizontale oriëntatie;
  • Geen Facebook Home-ontgrendelingsscherm;