4min

Nieuwe apps

Er zijn twee nieuwe apps toegevoegd, die in feite van Apple’s mobiele besturingssysteem afkomstig zijn, namelijk iBooks en Kaarten. Daarnaast zijn enkele bestaande apps, die niet per se afkomstig maar inmiddels wel geïnspireerd zijn door iOS, verbeterd. Voorbeelden hiervan zijn de Agenda- en Notities-app.

iBooks


iBooks is zo’n app die typisch is overgenomen van de iOS-versie en in een OS X-variant is gegoten. De app geeft standaard alle boeken aanwezig in je iCloud-account aan en kan ook bladwijzers en markeringen met iCloud synchroniseren. Je iCloud-boeken kun je met een druk op de knop binnenhalen. Het is ook mogelijk eigen boeken toe te voegen.

Op het hoofdscherm worden standaard de covers weergegeven van alle boeken die in je bibliotheek staan. Deze zijn te sorteren op datum, titel en auteur. Het is ook mogelijk boeken in te delen in sets of per auteur de boeken weer te geven. Ten slotte kunnen de boeken simpel als een lijst worden weergegeven.


Bovenin iBooks is een knop om naar de boekenwinkel te gaan. Hiervoor is geen iTunes vereist. In de app zelf zijn in de winkelmodus knoppen toegevoegd om naar uitgelichte boeken te gaan, de toplijsten te bekijken en om de topauteurs weer te geven.

Het lezen van een boek is zoals verwacht erg goed uitgewerkt. Bij het openen wordt enkele seconden de cover van het boek weergegeven, waarna het boek zelf wordt geopend. Daarna is het mogelijk om door het boek te bladeren met het trackpad of de muis. Na een korte tijd verdwijnt de werkbalk uit beeld, zodat de focus echt ligt op de content, iets wat we bijvoorbeeld ook zien bij QuickTime. De werkbalk verschijnt automatisch weer in beeld als de muis in de buurt komt. iBooks werkt natuurlijk ook op volledig scherm.

Op die werkbalk in het boek zijn knoppen toegevoegd om notities te maken en dingen te markeren, om terug te gaan naar je boekencollectie en om snel naar een hoofdstuk of pagina te springen. Rechts staan er dan nog knoppen om te zoeken, de tekst aan te passen en om de huidige pagina als bladwijzer op te slaan.


Bij het selecteren van een woord verschijnt de definitie ervan, net als in de iOS-versie. Via de Woordenboek-app van OS X is in te stellen welke bronnen geraadpleegd moeten worden bij het opzoeken van een definitie.

Al met al is iBooks een fijne app waarmee het mogelijk is om zonder enige afleidingen boeken te lezen. De app is stabiel en vrij compleet. Het is jammer dat het niet mogelijk is eigen toegevoegde e-booken in iCloud te zetten en zo te pushen naar je iOS-devices. Maar het is natuurlijk de vraag hoe groot de toegevoegde waarde is van de app: niet iedereen vindt het lezen van een serieus boek op een laptop of desktop erg fijn.

Kaarten


Bij de Kaarten-app heb ik al snel het gevoel: dat had je ook gewoon niet kunnen doen, Apple. En dat zeg ik dan nog niet eens vanwege de over het algemeen vrij matige kwaliteit van de kaarten die aanwezig zijn in de app -hoewel dat volgens mij wel meevalt, zeker in Nederland- maar vooral omdat dit een app is die eigenlijk niet thuishoort op een laptop- of dekstopcomputer. Simpelweg omdat je met een desktop al helemaal niet on-the-go bent en met een laptop, tijdens gebruik, eigenlijk ook niet. Je gaat niet navigeren met je laptop, lijkt me.

En zonder navigatie zijn er opeens een stuk minder gebruiksmogelijkheden voor de Kaarten-app dan als dat wel het geval is. Want nu zal de app alleen gebruikt worden, als ie al gebruikt wordt, om simpelweg naar kaarten te kijken en niet om richtingen te volgen en op te vragen.


De functies van de app zijn ook niet zo interessant. De app geeft kaarten van de wereld weer met interessante plekken en bezienswaardigheden. Daarnaast is het mogelijk om je locatie te bepalen, iets wat bij mij wel verrassend accuraat was, zeker gezien de laptop geen gps-chip heeft.

Een andere functie van de app is Flyover, waarbij gebouwen in 3D bekeken kunnen worden. Deze functie werkt maar een beperkt aantal steden, een onofficiële lijst is hier te vinden. Ten slotte kunnen verkeersgegevens worden weergegeven, waarbij wegen rood worden gekleurd als er file staat.

Het is allemaal niet heel spannend en je hebt er dus zo weinig aan als je achter je bureau aan het werk bent. Maar goed, Apple heeft in ieder geval geprobeerd om de app wat nuttiger te maken door een optie toe te voegen om een geplande reis door te kunnen sturen naar je iOS-apparaat. Naast de knop Route zit een knop om kaarten en routebeschrijvingen te delen. Op je iOS-apparaat krijg je dan een notificatie van de route en als je daarop klikt, begint automatisch het navigeren. Dat is erg handig en het werkt vlekkeloos.