3min

Tags in dit artikel

, ,

Privacy & veiligheid

De grote belofte van Telegram Messenger is dat de dienst veilig is. Er wordt voor de standaardgesprekken gebruikgemaakt van een zelfgemaakte versleuteling genaamd MTProto. Dit protocol is gebaseerd op 256bit AES-versleuteling.

Nu zijn wij bij Techzine geen veiligheidsexperts, maar we gaan ook weer niet blind uit van wat een bedrijf zelf beweert. Telegram looft echter 200.000 dollar uit voor degene die de encryptie van het bedrijf weet te kraken. Dat geeft al wat meer zekerheid.

Maar toch, hoeveel zekerheid Telegram ook pretendeert, zeker kunnen we nooit zijn over wat het doel is van de dienst. Telegram pretendeert niet-commercieel te zijn, maar er moet toch ergens geld vandaan komen, bijvoorbeeld om de servers te onderhouden.

Secret Chats


Voor degene die nog extra veiligheid wenst zijn er de Secret Chats. Je start zo’n chatgesprek door in het chatscherm op de foto van een contact te drukken en op Start Secret Chat te drukken. Er wordt dan een nieuw chatgesprek geopend. Hierbij wordt een alternatieve encryptie gebruikt en de verzender en inhoud van het bericht wordt niet in push-berichten getoond. Je krijgt wel een melding als je niet in de app zit, maar daarin staat enkel vermeld dat er een nieuw bericht is ontvangen. Prangende ogen zullen de inhoud dus niet kunnen lezen als je je telefoon bijvoorbeeld vergrendeld hebt.


Voor de verzonden content wordt bij de Secret Chats geen gebruik gemaakt van cloudopslag. Dat betekent dat dit type chatgesprekken maar vanaf één apparaat gevoerd kan worden. Heb je meerdere apparaten aangemeld, dan krijg je de berichten enkel binnen op het apparaat waarmee je het gesprek hebt aangeknoopt. Dit betekent ook dat je berichten verloren gaan als je overstapt op een ander toestel.

Berichten met zelfvernietiging

Telegram Messenger heeft voor de Secret Chats ook goed gekeken naar Snapchat. Het is mogelijk om een timer in te stellen voor hoe lang berichten en content zichtbaar blijven bij verzender én ontvanger. Dat werkt ook bij foto’s en video’s, maar het is net als bij Snapchat wel mogelijk om een screenshot te nemen, zonder dat de verzender daarvan weet.

De timer is in de gesprekken naar wens aan en uit te zetten en er kan gekozen worden tussen verschillende periodes: 2 seconde, 5 seconde, een minuut, uur, dag of week. Je kan geen eigen waardes instellen en moet het doen met de vooraf ingestelde mogelijkheden.


Inbrekers


Een goede functie van Telegram is dat de dienst cloudgebaseerd is en daarom op meerdere apparaten te gebruiken is, als je daarover beschikt. Als je telefoonnummer op een nieuw apparaat wordt aangemeld, krijg je op alle andere toestellen een push-bericht met een melding daarvan. Komt dat bericht nou onverwachts, dan kan je vanuit Telegram de rechten van alle andere apparaten intrekken.

Dat is aan de ene kant een slimme optie, maar aan de andere kant kan degene die op je account inbreekt dit natuurlijk ook direct zelf doen en dan ben je nog verder van huis. Toch ben je dan niet compleet verloren, aangezien de verificatie via je telefoonnummer verloopt kan je de controle weer terugkrijgen en alle andere sessies uitloggen.

Table of contents