3min

Modern UI aanpassingen

Modern UI apps krijgen sluit- en minimalisatieknop


Andersom zijn er ook toevoegingen gedaan, de applicaties uit de Windows Store die binnen de Modern UI draaien krijgen zowaar bureaubladfuncties, namelijk in de vorm van een kruisje en een streepje in de rechterbovenhoek. Het kruisje is uiteraard om een app af te sluiten, het streepje om de app te minimaliseren. Deze iconen worden echter alleen weergegeven als je met de muis naar de bovenkant van het scherm gaat, dat gebeurt dus alleen op een laptop of desktop. Op een tablet is het onmogelijk om de icoontjes te zien, tenzij je een muis aansluit. Op een tablet kan je de applicaties nog altijd afsluiten door van boven naar beneden te vegen.



Afsluiten en zoeken een stuk makkelijker in Windows 8.1


Microsoft heeft er ook voor gekozen om het afsluiten van Windows 8.1 een stuk makkelijker te maken. Nu is het zo dat je met je muis naar de rechterbovenhoek moet, of naar binnen moet vegen vanaf de rechterzijkant van het scherm om het Charms-menu te openen. Vervolgens moet je dan voor instellingen kiezen en daar is dan de afsluitknop te vinden.



Veel gebruikers hebben hierover geklaagd en Microsoft maakt het nu een stuk minder omslachtig. Na de update staat er gewoon in de rechterbovenhoek van de Modern UI een icoontje om Windows 8.1 af te sluiten, een heel stuk handiger.

In het Modern UI-startscherm kon je al zoeken door gewoon te beginnen met typen. Veel mensen weten dat echter niet, daarom heeft Microsoft naast de nieuwe afsluitknop een zoekvenstertje toegevoegd. Wederom een verbetering van de gebruiksvriendelijkheid.

Tot slot krijgen desktop- en laptop-gebruikers een aantal extra tegels in Modern UI die betere integratie bieden met het bureaublad, zo is er een tegel voor "Deze Computer", "Configuratiescherm", "Documenten" en "Afbeeldingen".

Ook minder krachtige hardware geschikt voor Windows 8.1


Een van de speerpunten van deze update is ook een betere werking met minder goede hardware, zo heeft Microsoft de systeemeisen voor Windows 8.1 verlaagd. Nu is het zo dat Windows 8.1 minimaal 2GB werkgeheugen en 32GB opslagcapaciteit vereist, na het installeren van deze updates is dat teruggebracht tot 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit. Microsoft heeft aan de achterkant flink wat aangepast om het geheugengebruik van Windows terug te dringen. Dit zorgt ervoor dat Windows 8.1 ook geschikt is voor goedkopere tablets met minder krachtige hardware, waarbij de Modern UI de belangrijkste omgeving is.

Windows Store-apps ook geschikt voor Windows Phone, Xbox en vice versa


Microsoft heeft gelijktijdig met de presentatie van deze update bekendgemaakt dat ontwikkelaars nu voortaan apps kunnen ontwikkelen die meteen geschikt zijn voor drie platformen, namelijk Windows 8.1, Windows Phone 8.1 en het Xbox-platform. De code van de drie platformen is vrijwel overal gelijk getrokken, alleen visueel moeten de ontwikkelaars wel wat aanpassingen doen omdat je op een tablet of laptop nou eenmaal meer ruimte hebt dan op een smartphone. Per platform zijn er kleine aanpassingen nodig maar volgens Microsoft is dat prima te overzien. Hierdoor zal de Windows Phone Store die een stuk populairder is dan de Windows Store zijn bijdragen gaan leveren aan het aantal beschikbare Windows-apps, uiteindelijk geldt dat natuurlijk ook vice versa.