2min

Conclusie

Opnieuw kunnen we stellen dat de klassieke PC-gebruikers weer iets hebben teruggekregen in Windows 8.1. Het besturingssysteem is wederom makkelijker te bedienen met een muis en toetsenbord. Daarmee hebben alle critici van Windows 8 weer een strijd gewonnen.

Eigenlijk zie ik na deze update geen reden meer om te kiezen voor Windows 7, boven Windows 8. Simpelweg omdat je binnen Windows 8 nu eigenlijk niet meer bent gebonden aan het Modern UI-startscherm, alleen om de computer uit te schakelen, maar ook dat is te omzeilen via de aloude ALT+F4 toetsencombinatie.

Deze update staat duidelijk in het teken van het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. Het toevoegen van het afsluitkruisje en minimalisatiestreepje in de Modern UI-apps, tonen van Modern UI-apps op taakbalk, het makkelijker maken om Windows af te sluiten, het verlagen van de systeemeisen zijn hier allemaal voorbeelden van. Microsoft is ook bezig met het verbreden van de compatibiliteit. Dat is op zich een hele goede zaak, maar qua strategie ben ik Microsoft volledig kwijt, zeker nu ze besloten hebben om het startmenu in een toekomstige update te laten terugkeren. Iets wat ze bij de introductie van Windows 8 zeker niet van plan waren.

Waar Microsoft naartoe wil met Windows is mij volstrekt onduidelijk. Vorig jaar was ik van mening dat het bedrijf langzaam afscheid wilden nemen van de bureaubladomgeving, nu is die omgeving weer volledig centraal komen te staan voor laptop- en desktopgebruikers.

De nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella, heeft gezegd dat Microsoft vanaf nu een cloud en mobile first company is, cloud en mobiel eerst dus. Daar is in Windows 8.1 nog niets van te merken. We zullen waarschijnlijk moeten afwachten tot Windows 9, voordat duidelijk zal worden wat Microsoft’s strategie is voor Windows. Of het tempo moet echt omhoog en het bedrijf moet met een verassing komen in Windows 8.2.