3min

Vernieuwde apps

Windows Store


Een van de apps die opnieuw een echte make-over hebben gekregen is de Windows Store. Als je nu de app opent zie je direct een aantal zeer populaire apps die wellicht de moeite waard zijn om uit te proberen of aan te schaffen. Je kan vervolgens naar beneden en naar rechts scrollen voor andere mogelijkheden. Als je iets naar rechts veegt zie je allemaal snelkoppelingen naar hitlijsten met aanbevolen apps of games, maar ook populaire gratis, nieuwe en gewilde of populaire betaalde apps en games. Veeg je opnieuw naar rechts dan is er nog een categorielijst te vinden.


Als je bij het openen van de app naar beneden scrolt, krijg je ook nog andere suggesties voor apps, zoals Live Tile-apps, sociale netwerk-apps en andere collecties.

Eigenlijk is de hele Windows Store een soort verkenningsmissie, zodra je gaat scrollen krijg je in verschillende formaten en mogelijkheden apps aangeboden. Of je de nieuwe Windows Store beter vindt dan de oude is ongetwijfeld een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik het wel een vooruitgang, maar Microsoft kiest duidelijk meer voor een soort van verkenning in plaats van een hele overzichtelijke weergave zoals Google en Apple doen in hun Store-apps.

Internet Explorer


Een van de belangrijkste apps op een smartphone is de webbrowser. In Windows Phone 8.1 heeft Microsoft Internet Explorer 10 vervangen door versie 11. Internet Explorer 11 is in mijn optiek een van de grootste veranderingen in Windows 8.1 en waarschijnlijk ook een van de belangrijkste.


Zo is het ontwerp iets op de schop gegaan, waardoor je makkelijker van tabbladen kan wisselen, maar bovenal is de ondersteuning weer fors uitgebreid. Zo ondersteunt Internet Explorer 11 nu ook HTML5-video’s, waardoor je bijvoorbeeld op YouTube een video ook echt op de website kan afspelen in plaats van in een apart venster.

Daarnaast is ondersteuning voor WebGL toegevoegd en de ondersteuning voor JavaScript en HTML5 flink uitgebreid, waardoor webapps ook beter werken op Windows Phone. Verder kunnen in Internet Explorer 11 nu ook bestanden die op het toestel staan worden geüpload naar een website. Tot slot is in het multitask-scherm elk tabblad van Internet Explorer 11 apart te zien en sluiten.

Agenda


De beste make-over is voor de agenda-app, althans als je het mij vraagt. De nieuwe applicatie is echt veel beter dan de huidige agenda-app, hoewel ik niet bekend ben met alle agenda-apps die er beschikbaar zijn voor Android en iOS, durf ik het toch wel aan om deze agenda-app te bestempelen als een van de beste.

Microsoft is zeer efficient omgegaan met de ruimte en weet op een hele goede en effectieve manier een compleet overzicht van alle afspraken van de week te bieden. Via een simpele veegbeweging naar links kan je ook meteen alle afspraken van volgende week zien.


Mocht je een nogal zware agenda-gebruiker zijn met veel afspraken, dan is er uiteraard ook gewoon een dagweergave. Ik denk dat de meeste mensen vooruit kunnen met de weekweergave en hier erg over te spreken zullen zijn. Ik verwacht dat deze layout snel gekopieerd zal worden door andere appmakers.