3min

Conclusie

Windows Phone 8.1 is een forse update voor het mobiele besturingssysteem van Microsoft. Microsoft timmert hard aan de weg om van Windows Phone een goed en volwaardig mobiel besturingssysteem te maken. Het bedrijf weet echt op heel veel punten goed te scoren, zo is het hoofdscherm wederom beter geworden, is het toetsenbord verbeterd, is er eindelijk een berichtencentrum, werken sociale netwerken beter en zijn ook de zakelijke mogelijkheden flink uitgebreid.

De grote vraag is alleen of het ondanks de grote stappen nog mogelijk is om aan te haken bij Android en iOS. Android is het grootste besturingssysteem, gevolgd door iOS en ver daarachter volgt Windows Phone op de derde positie. Als ik kijk naar de moeite die Microsoft doet om ontwikkelaars te overtuigen voor Windows Phone te gaan ontwikkelen, dan kan ik daar alleen maar respect voor hebben. We merken op de redactie ook dat Windows Phone steeds serieuzer wordt genomen en steeds meer apps ook voor Windows Phone beschikbaar komen. Het zij vaak toch met een vertraging, maar ze komen.

Alleen ik zou graag zien dat Microsoft zich onderscheidt van Apple en Google door zich meer op de kwaliteit van de apps te richten. 250.000 apps is een hartstikke leuk detail, maar ik heb liever 25.000 extreem goede apps. Helaas hanteren veel applicatiewinkels op dit moment weinig kwaliteitseisen als het gaat om apps. In elk geval is Microsoft het afgelopen jaar flink gegroeid, maar het is afwachten of het bedrijf dat vol kan houden en mogelijk kan versnellen, zeker door de overname van Nokia.

Microsoft heeft ook enkele strategische aanpassingen gedaan om Windows Phone makkelijker bij de consument te krijgen. Zo is Windows Phone gratis door fabrikanten te gebruiken op hun toestellen, dat zal ongetwijfeld leiden tot enkele nieuwe partijen die een poging willen wagen. Ook het feit dat Windows, Windows Phone en Xbox-apps nu gelijktijdig kunnen worden ontwikkeld en vrijwel over dezelfde code kunnen beschikken zal ervoor zorgen dat het app-aanbod opnieuw flink gaat groeien. Ook de komst van wereldwijde offline-navigatie naar alle Windows Phone-toestellen is een flinke verbetering en meerwaarde ten opzichte van de concurrentie.

Toch is niet alles positief aan Windows Phone 8.1, zodra je de instellingen-app opent zal je zien dat niet alles makkelijk is aan Windows Phone. Ik verdwaalde al op mijn Windows Phone-toestel toen er 40 items waren om uit te kiezen in de Instellingen-app, nu zijn dat er 48. Microsoft moet echt orde gaan brengen in deze chaos en het liefst dit jaar nog. We hebben lang op het berichtencentrum moeten wachten, hopelijk geldt dat niet voor een gebruiksvriendelijke instellingen-app.

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone? Dan moet je Windows Phone zeker overwegen, de kans dat je een aantal apps gaat missen is nog steeds aanwezig, maar de kans is vele malen kleiner dan een jaar geleden. Qua gebruiksvriendelijkheid is het echt een zeer makkelijk besturingssysteem, zolang je niet in de Instellingen-app hoeft te zijn. Ook zijn er zeer goede smartphones te vinden en niet te vergeten: die hebben in de regel een zeer aantrekkelijke prijs.
8.5
  • Flinke stap voorwaarts;
  • Berichtencentrum (Action Center);
  • Nieuwe kalenderweergave;
  • Zakelijke mogelijkheden;
  • Swipe-toetsenbord;
  • Belsignaal volume is eindelijk gescheiden van apps;
  • Instellingen-app;