2min

Samenwerking met iOS


Heb je de beschikking over een Mac en een iPhone en/of iPad met iOS 8.1, dan zal je met Mavericks plots bemerken dat de apparaten veel intensiever samenwerken. Natuurlijk was er voorheen ook al duidelijk interoperabiliteit, de intensiteit is wel beduidend hoger geworden.

Heb je op je iOS-apparaat bijvoorbeeld een website geopend of ben je een mail aan het schrijven, dan kan je deze vervolgens middels Handoff overnemen met je Mac, doordat er een icoontje links naast je Dock verschijnt. Dit werkt ook andersom zo. Apps van Apple die met Handoff samenwerken zijn: Berichten, Contacten, Herinneringen, Kaarten, Kalender, Keynote, Mail, Numbers en Pages. De mogelijkheden zijn tof, maar de functie werkt nog zeker niet vlekkeloos. Ook zijn veel apps van derden (nog) niet geschikt voor deze optie, maar zij hebben die mogelijkheid dus wel.


Ook is het eindelijk mogelijk om via AirDrop bestanden uit te wisselen tussen je Mac en iOS-apparaat. Dit doe je op de Mac via het deelmenu als je een of meerdere bestanden geselecteerd hebt, vervolgens selecteer je het apparaat waarmee je het bestand wilt delen. Is dat een iPhone, dan moet je daarbij het bedieningspaneel open hebben staan. Deel je vanaf je iPhone iets op dezelfde manier, dan moet je in Finder het AirDrop-scherm openen. Bij mijn apparaten werkte AirDrop prima, maar er zijn op het internet ook veel mensen te vinden waarbij de dienst niet goed functioneert.

Opmerkelijk is ook dat je voortaan kunt bellen en sms’en via je Mac, ook als anderen geen FaceTime of iMessage gebruiken. Daar kleven wel wat voorwaarden aan vast, je iPhone en Mac moeten bijvoorbeeld op hetzelfde WiFi-netwerk zijn aangesloten. Maar de essentie is dat je hele bel- en sms-conversaties via je telefoon voert, zonder je telefoon werkelijk aan te hoeven raken. Dat werkt natuurlijk niet als je via Skype of WhatsApp met anderen wilt spreken. Als je iemand wilt bellen, is dat ook mogelijk via verschillende apps op de Mac, zoals bijvoorbeeld Berichten, Contacten, FaceTime, Kalender en Safari. Word je gebeld, dan zie je daarvan een notificatie op het scherm van je Mac verschijnen.



Ook gaaf: je Mac en iPhone hebben een constante verbinding via Bluetooth met elkaar, waardoor het ook mogelijk is om de hotspot van je iPhone te activeren via je Mac. Ben je op een locatie zonder WiFi maar waar je wel een 3G/4G-verbinding hebt, dan kan je op je Mac gewoon internetten via de dataverbinding van je iPhone. Pas hierbij natuurlijk wel een beetje op je datalimiet.

Door deze nieuwe mogelijkheden zorgt Yosemite ervoor dat je je iPhone meer in je broekzak kan laten zitten. Haal je ‘m er wel uit, dan kan je het werk desgewenst weer overnemen met je Mac.