4min

Safari, Mail, iTunes & iCloud Drive

Safari


Persoonlijk maak ik, afhankelijk van de dag en activiteit, gebruik van Google Chrome of Safari. Sinds de komst van Yosemite neig ik steeds meer naar Safari. Het gebruik van Safari brengt immers de nodige voordelen met zich mee. De laadtijden van de browser zijn in Yosemite een stuk omlaag gegaan, ook is het energieverbruik ingeperkt. Apple meldt bijvoorbeeld dat je bij gebruik van Safari in vergelijking met Chrome en Firefox 3 uur langer video’s op Netflix kunt kijken. Dat is geen misselijk verschil.


Opvallend is dat Apple de balk met bladwijzers standaard heeft uitgeschakeld, je kunt de balk eventueel weer inschakelen via het menu. Maar in feite is het niet nodig: druk je namelijk op de adresbalk, dan krijg je niet alleen de mogelijkheid een url in te voeren, maar verschijnt ook een venster met je bladwijzers en veelbezochte webpagina’s. Dat is natuurlijk zeer praktisch en het komt aanzienlijk opgeruimder over. Dat de interface schoner oogt komt ook doordat Apple wat knoppen heeft verwijderd. Mis je wat, dan kan je dit alsnog toevoegen door de knoppenbalk aan te passen. Het zoekveld van Safari is net als Spotlight een stuk slimmer geworden en neemt al verschillende bronnen mee voor de suggesties als je begint met het typen van een term.


Ook het overzicht van geopende tabbladen is erop vooruit gegaan. Tabs worden per website gegroepeerd, zodat er een overzichtelijk geheel is, ook als je tientallen pagina’s open hebt staan. Ook heb je vanuit dit overzicht de mogelijkheid om via iCloud pagina’s vanaf je iPad of iPhone te openen. Het openen van dit overzicht voltrekt zich middels een knop rechtsboven in het venster, of door twee vingers naar elkaar te bewegen op de trackpad.

Mail


Ik vind Mail Drop persoonlijk de grootste vooruitgang in Mail. Het is niet geheel uniek, maar wel een fijne toevoeging: bestanden delen buiten de mail zelf. Veel internetgebruikers kampen met een limiet van de grootte van berichten die ze mogen ontvangen. Bij Gmail is dat bijvoorbeeld 20MB. Dat is in deze tijd relatief weinig en daarom delen mensen hun bestanden steeds meer via externe diensten zoals Dropbox of WeTransfer. Met Mail Drop kan het gewoon zonder die externe dienst en deel je bestanden van maximaal 5GB via iCloud. Ontvangers die de Mail-app van OS X gebruiken kunnen de gedeelde content direct inzien, anderen moeten de gegevens downloaden via een link.


Ook opmerkelijk is de mogelijkheid om aantekeningen op afbeeldingen of in tekst te maken. Met de Mark up-functie kan je snel tekst, vormen en tekeningen toevoegen. Ook fijn is de mogelijkheid om een handtekening aan een formulier toe te voegen. Geen omslachtig gedoe met een extern programma, dus.

iTunes


Apple heeft iTunes opnieuw een facelift gegeven, maar borduurt wel duidelijk voort op de vorige grafische update. De interface past zich geheel aan op het type content dat je kiest, want iTunes is tegenwoordig bedoeld voor meer dan muziek alleen. Kies je dan toch muziek, dan kan je kiezen uit de schermen Mijn muziek, Afspeellijsten en iTunes Store, kies je films, dan verschijnt er ook een knopje Onbekeken, bij apps zie je dan weer een knopje voor Updates verschijnen, etcetera.


Bij verschillende weergaven van je bibliotheek heb je bijvoorbeeld de optie om onlangs toegevoegde muziek bovenaan weer te geven, een goede toevoeging voor als je graag naar je nieuwe muziek wilt luisteren.

iCloud Drive


Elk jaar wordt de functionaliteit van iCloud weer wat groter. Apple lijkt meer en meer een strategie te ontvouwen waarbij iCloud Drive gepositioneerd wordt als standaardopslagruimte voor een keur aan apps. Verschillende apps van Apple zelf gebruiken de dienst al langer als opslagruimte en deze bestanden zijn nu ook via iCloud Drive inzichtelijk. Voorheen moest je de bijbehorende app openen om de opgeslagen content van die app in te kunnen zien.


Open je iCloud Drive, dan kan je bestanden van Automator, iMovie, Keynote, Numbers, Pages, QuickTime Player, Scripteditor, Teksteditor en Voorvertoning inzien. Ontwikkelaars kunnen hun apps ook gereedmaken voor gebruik met iCloud Drive. Wel heb je de mogelijkheid om naar eigen inzicht bestanden in je cloud te slepen om ze op alle apparaten inzichtelijk te maken, het werkt gewoon als een soort externe schijf die je op al je apparaten kunt bereiken. Wijzigingen die je op het ene apparaat maakt, worden direct op andere apparaten zichtbaar.