3min

Windows 10 krijgt vorm

Vorige week heeft Microsoft dan eindelijk weer een presentatie gehouden over Windows 10 en is er een nieuwe testversie vrijgegeven. Wij hebben uiteraard onze systemen weer even bijgewerkt en de nieuwe Build geïnstalleerd. De nieuwe build heeft nummer 9926 gekregen en kent een aantal nieuwe functies die direct opvallen, daarnaast zijn er een aantal zaken op de schop gegaan. Oja, en dan was er natuurlijk ook nog het nieuws dat iedereen met een Windows 7 en Windows 8.1-computer gratis mag upgraden naar Windows 10 gedurende de eerste 12 maanden, niet geheel onbelangrijk.

De grote wijzigingen snel op een rijtje:
  • Nieuw startmenu;
  • Persoonlijke assistent Cortana is toegevoegd, helaas niet in het Nederlands;
  • Notificatiecentrum is toegevoegd en vervangt Charmsbar;
  • PC-instellingen flink op de schop genomen;

In onze vorige review van de eerste Windows 10 Technical Preview hebben we het startmenu ook al uitgebreid behandeld, maar het is duidelijk dat Microsoft daar nog druk mee bezig is want er zijn wederom flink wat wijzigingen in doorgevoerd.



Cortana is inmiddels al geruime tijd beschikbaar in Windows Phone 8.1 op smartphones, maar gaat nu ook zijn weg vinden naar andere schermformaten. De bedoeling is dat je straks ook tegen je pc of tablet kan praten om even snel wat zaken te regelen, bijvoorbeeld een afspraak of herinnering inplannen, even snel wat informatie opzoeken of zelfs een applicatie opstarten. Ook zal Cortana automatisch informatie gaan verzamelen en aan je tonen, bijvoorbeeld als je een vliegticket boekt kan Cortana aangeven of je vlucht vertraagd is.

Cortana heeft een zeer prominente rol gekregen in Windows 10, maar is op moment van schrijven nog niet in het Nederlands beschikbaar. Microsoft zal zich er ongetwijfeld van bewust zijn dat het ontbreken van taalondersteuning in Cortana een hele andere Windows-ervaring gaat bieden dan met de lokale taalondersteuning. Hopelijk is dat ook voldoende reden voor het bedrijf om flink te investeren in Cortana en zo snel mogelijk de taalondersteuning uit te gaan breiden. Google heeft recent de eerste stap gezet om Nederlands te ondersteunen in Google Now, maar ook dat heeft nog een lange weg te gaan.


In Windows 8(.1) zit de zogenaamde charmsbar, deze verschijnt als je aan de rechterkant van het scherm naar binnen veegt of je muis in de rechterbovenhoek zet. Via deze balk moest je in Windows 8 naar het knopje om je pc af te sluiten, het was allemaal erg geforceerd en totaal niet gebruiksvriendelijk, in Windows 8.1 is dat vervolgens deels opgelost, maar nu is er eindelijk een goede oplossing. De charmsbar is geschrapt en vervangen door een notificatiecentrum, deze is op te roepen via een icoontje rechtsonderin of door wederom door naar binnen te vegen in het geval van een aanraakgevoelig scherm.

In Windows 8(.1) waren er eigenlijk twee configuratieschermen, het oude configuratiescherm dat we al kennen vanaf Windows 95, maar ook de PC-instellingen, die laatste ziet er wat gelikter uit, maar mist een hele hoop functies. In Windows 10 lijkt Microsoft het oude configuratiescherm te gaan schrappen en is het PC-instellingen venster fors op de schop genomen en uitgebreid. Nog niet alle opties zijn overgezet, maar al wel een hele hoop, daarmee lijkt het oude configuratiescherm het veld te gaan ruimen in de uiteindelijke versie van Windows 10.

Tot slot heeft Microsoft besloten om een duidelijker onderscheid te maken tussen de tabletversies van Windows 10 en de versie waarbij de gebruiker beschikt over een toetsenbord. Meer hierover op de volgende pagina.