3min

Accessoires en geluidskwaliteit

Zoals al aangegeven is het scherm van de Microsoft Surface Studio voorzien van touch. Om hier gebruik van te kunnen maken kun je natuurlijk gewoon je vingers gebruiken (alle tien tegelijkertijd mocht je dat willen). Microsoft levert echter ook een Surface Pen mee, waarmee je op het scherm kunt tekenen, maar bijvoorbeeld ook eenvoudig screenshots en aantekeningen kunt maken. Je kunt het pennetje op vier plekken rondom het scherm kwijt, twee aan de linker- en twee aan de rechterkant (boven en onder). Zowel links- als rechtshandigen kunnen dus eenvoudig bij de pen, op het moment dat ze die nodig hebben. In de doos zit verder nog een Surface Keyboard, dat we toch wel verdacht veel vinden lijken op het toetsenbord dat Apple bij de iMac levert. Hetzelfde geldt voor de muis, die wel wat wegheeft van de Magic Mouse, alleen dan met een fysiek scrollwieltje. Hoe goed beide functioneren is lastig te zeggen op dit moment, maar op het eerste gezicht lijkt het design de boventoon gevoerd te hebben bij de ontwikkeling van deze randapparatuur.

Een optionele extra accessoire is de Surface Dial. Je kunt met dit apparaatje dat nog het meest lijkt op een hockypuck allerlei acties uitvoeren. Zit je op het startscherm van Windows 10 Pro (dat er standaard opstaat) en je drukt op de Dial, dan krijg je volume controls te zien. Leg je hem op het scherm op het moment dat je dit doet, dan verschijnen ze in een ring rondom de Dial. Zit je in een tekenprogramma zoals Sketcher, dan kun je er alle kleuren rondom laten tonen, die je vervolgens kunt selecteren en waarna je met de pen de gewenste delen van de tekening die je op dat moment voor je hebt inkleurt. Ga je naar Maps, dan kun je met de Dial inzoomen en roteren. Een nog niet beschikbaar accessoire is het Surface Ergonomic Keyboard, een moderne versie van het klassiek Ergonomic Keyboard van Microsoft (de 4000), al lijkt hij eigenlijk meer op het Sculpt Ergonomic Keyboard.

Tijdens de demo hebben we ook even kunnen luisteren naar de geluidskwaliteit van de Surface Studio. Als je goed kijkt, zie je dat de onderste rand van het scherm bestaat uit een lange speakergrille. Hierachter zitten de speakers die zorgen voor het midden en het hoog. In de voet is een subwoofer aangebracht, die voor het laag moet zorgen. We hebben er natuurlijk niet heel lang naar kunnen luisteren, maar wat we hoorden klonk uitstekend als je bedenkt waar het vandaan komt. Een goede set pc-speakers is weliswaar nog altijd beter, maar Microsoft hoeft zich hier zeker niet voor te schamen (integendeel zelfs). Of de speakers (in combinatie met de microfoon-array en de 5MP-camera) goed genoeg zijn om te voldoen aan het Skype for Business-certificaat, konden de medewerkers van Microsoft ons niet vertellen. Aangezien Skype inmiddels onderdeel is van Microsoft, zou het ons verbazen als dit niet zo is. Aan de andere kant, dit apparaat is niet primair bedoeld voor (video) conferencing, dus wellicht dat het niet zo is.