4min

Uiterlijk & Bouwkwaliteit

Het uiterlijk van de Macbook Pro 15 inch Retina is geen innovatief nieuw ontwerp. Het is nog steeds dezelfde unibody behuizing die we inmiddels al enkele jaren kennen van Apple, maar dan een stukje dunner. Er is ook niet echt een reden voor Apple om hier vanaf te wijken, althans ik kan geen reden bedenken.

Het gros van de mensen is erg te spreken over deze aluminium look en vinden deze erg mooi en ook prettig werken. De grootste verschillen vinden we dan ook in het scherm, de aansluitingen aan de zijkanten en het toetsenbord.Om te beginnen met het laatste punt, het toetsenbord, hier is normaliter ook een eject-knop (cd/dvd uitwerpen) te vinden, helemaal rechtsbovenaan, maar doordat de Macbook Pro Retina niet langer beschikt over een optische speler is deze niet langer aanwezig. In plaats daarvan heeft Apple ervoor gekozen hier de power-knop (aan/uit) te plaatsen. De power-knop is dus niet langer een zilveren knop in de behuizing maar een zwarte op het toetsenbord.

Zoals inmiddels al eerder aangehaald beschikt de Macbook Pro Retina over een Retina-scherm. Dit is dan ook de key-feature van deze Macbook Pro variant. Het Retina-scherm beschikt over de zeer hoge resolutie van 2880×1800 pixels, ter vergelijking, een Full HD film heeft een resolutie van 1920×1080 pixels, de meeste laptops die vandaag de dag worden verkocht hebben meestal nog een lagere resolutie dan Full HD. Een Full HD-film kan op deze Macbook dus in een venster worden afgespeeld met meer dan voldoende ruimte rondom. Ook de kleurweergave van dit Retina scherm is enorm goed en ideaal voor mensen die grafisch werk verrichten. Bijvoorbeeld bij foto- en videobewerking. De Retina schermen hebben inmiddels hun sporen wel verdiend, de iPad en iPhone beschikken ook over Retina-schermen. De schermen worden nu voor het eerst op een groter formaat gebruikt. Wellicht is dit een eerste stap van Apple en krijgen we straks ook iMacs met Retina-schermen en wellicht ook een iTv met een Retina-scherm.Gaan we verder met het uiterlijk van de Macbook Pro Retina, bovenin het scherm is ook nog een webcam te vinden met een opnameresolutie van 720p (1280×720). De overige wijzigingen ten opzichte van oudere modellen vinden we in de vorm van aansluitingen aan de zijkant. We beginnen aan de linkerzijkant, hier vinden we de stroomaansluiting van de magsafe adapter terug, twee thunderbolt-poorten, één USB 3.0-poort en de aansluiting voor de koptelefoon.Aan de rechterzijkant vinden we ook één USB 3.0-poort, een HDMI-poort (full size, geen mini) en een kaartlezer. Opvallend is dat de Mini Display-poort plaats heeft moeten maken voor een HDMI-poort. Apple heeft jarenlang de voorkeur gegeven aan de Mini Display-poort, waarom het nu kiest voor HDMI is onduidelijk maar waarschijnlijk omdat de HDMI-poort tegenwoordig breed geaccepteerd is en de Mini Display-poort nooit echt goed is doorgebroken.

Uiteraard kunnen mensen wel nog steeds gebruik maken van Mini Display, hiervoor moet echter een losse adapter worden aangeschaft die een Thunderbolt poort omzet in een Mini Display-poort. Er is ook een adapter verkrijgbaar die Thunderbolt omzet in een Gigabit LAN-aansluiting.

Bouwkwaliteit


Aangezien deze Macbook Pro Retina een stuk dunner is dan de normale Macbook Pro ontstaat ook de vraag of dit ten kosten is gegaan van de stevigheid en de bouwkwaliteit. Hier kunnen we redelijk kort in zijn, de behuizing is net zo stevig als een normale Macbook Pro. We hebben ook goed gekeken of er speling zit op de behuizing, bijvoorbeeld of we deze door kunnen buigen, op de basis is dit sowieso niet het geval. De deksel waarin het scherm is verwerkt is ook wat dunner dan bij een normale Macbook Pro en deze is zeer licht door te buigen, maar niet zover dat dit kan worden gezien als slecht of minder goed. Het gaat om een zeer beperkte doorbuiging.Ook het scharnier waar Apple gebruik van maakt bij de Macbooks is gewoon enorm goed en beter dan bij veel concurrenten. Het is een zeer goede balans tussen soepel en stroefheid. Wij zijn dan ook zeer tevreden over de behuizing en de bouwkwaliteit.Als we het hebben over bouwkwaliteit dan is koeling uiteraard ook belangrijk. Doordat Apple het voor elkaar heeft gekregen zoveel goede specificaties in zo’n kleine behuizing te stoppen, ga je je ook afvragen of die onderdelen nog wel goed gekoeld worden. Apple zegt zelf een nieuw koelsysteem ontworpen te hebben dat in staat is om deze Macbook Retina goed te koelen. Eens van de zaken die ons meteen opviel is hoeveel ruimte Apple heeft gereserveerd om de hitte af te voeren. Apple doet dat vlak voor het scharnier onder het beeldscherm over de hele lengte.