5min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gebruikservaring


Algemeen


Hét uithangbord van de XPS 12 is natuurlijk het kantelbare beeldscherm waarmee de ultrabook in een handomdraai om te toveren is tot een tablet. Het gebruik er van is eenvoudig, maar had nog meer uitgebuit kunnen worden. Jammer is bijvoorbeeld dat als je het beeld 180 graden kantelt, de weergave niet meedraait. Stel dat je aan het samenwerken bent met iemand die tegenover je zit, zou je die door je scherm te kantelen snel wat kunnen laten zien, ware het niet dat het beeld ondersteboven blijft staan. Je zal het ongetwijfeld niet vaak nodig hebben, maar het is wel een gemiste kans.

Verder werkt het systeem echter als een trein. Je bent zo in tablet-mode aanbeland en kan rustig met de ’tablet’ op je schoot aan de gang gaan. De XPS 12 blijft in de basis echter toch echt een laptop en is veel te zwaar om langdurig in één hand vast te houden, dus er veelvuldig mee rondlopen zie ik niet gebeuren.

De XPS 12 is snel, sneller dan de meeste ultrabooks. Dat mag in dit geval dankzij de Core i7-processor ook geen verrassing zijn. De goedkopere versies zullen qua prestaties ongetwijfeld gelijkwaardig aan andere ultrabooks scoren omdat het systeem dan eveneens voorzien is van de Intel Core i5-3317U.

Toetsenbord


Het toetsenbord van de Dell XPS 12 voelt geweldig aan en dat is opvallend genoeg niet te danken aan het toetsenbord zelf, maar aan de siliconenlaag rondom het toetsenbord en de touchpad. Deze laag voelt prima aan je handpalmen aan en zorgt daarnaast ook voor koelere handen.

De functietoetsen bieden enkele aanvullende systeemopties, maar niets wereldschokkends. Er zijn knoppen om de helderheid van het scherm aan te passen, de toetsenverlichting in of uit te schakelen of de mediaweergave te pauzeren of te skippen. Opvallend genoeg zitten er op het toetsenbord ook knoppen om het volume aan te passen, terwijl hiervoor ook een mogelijkheid aan de zijkant van het systeem zit, maar Dell heeft hier ongetwijfeld voor gekozen omdat het toetsenbord niet beschikbaar is in de tablet-mode.


Touchpad


Dell heeft gekozen voor een lekker groot touchpad, waarbij geen aparte fysieke knoppen aanwezig zijn. Een linker- en rechtermuisknop worden nog wel aangeduid door middel van een minimalistisch streepje op het touchpad.

In tegenstelling tot de meute, welke voor Elan kiest, heeft Dell een touchpad van Cypress uitgekozen voor de XPS 12. De instellingen van het touchpad zijn aan te passen via een applicatie van Dell zelf. Het is mogelijk om zaken zoals aanwijzersnelheid, aanjaagdruk en handpalmblokkering aan te passen. Een leuke optie is dat de linker- en rechtermuisknop naar eigen gerief zijn in te stellen. Normaliter functioneren de knoppen zoals gebruikelijk, maar je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de linkermuisknop als middelste muisknop in te stellen en de rechtermuisknop te gebruiken om een bepaald programma op te laten starten of te openen. Of je het actief gaat gebruiken of niet, dat de mogelijkheid er is, is wel te waarderen.

Ook wat betreft de multitouch-commando’s is er redelijk wat in te stellen, maar helaas geeft Dell je hier niet de vrijheid om commando’s aan te passen. Het is enkel mogelijk om verschillende bewegingen aan of uit te zetten. Het grootste deel van de functies die je je kan wensen zijn aanwezig, maar dus wel onder een vaste invoer.

Geluid


Het geluid wat de XPS 12 produceert klinkt erg vol en gedetailleerd. Zoals bij vrijwel alle ultrabooks het geval is, is er echter zo goed als geen bas-toon te herkennen in het geluid. Dat is gezien de omvang van de behuizing natuurlijk ook geen verrassing te noemen, maar jammer blijft het wel.

Ook bij een hoog volume blijft het geluid kraakhelder en vol klinken, de speakers doen het wat betreft midden en hoge tonen dan ook perfect.


Beeldscherm


Zoals vermeld, het beeldscherm is het belangrijkste punt van deze laptop. Het scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 en dat is een prima beeldverhouding. De verhouding tussen bruikbaarheid en beeldverhouding is dankzij Windows 8 dik in orde.

Wat betreft de kijkhoek van het scherm valt er eveneens weinig te klagen, deze is namelijk gewoon perfect, zowel in horizontaal als verticaal opzicht is er nauwelijks tot geen verandering in kleuren te bespeuren bij extreme kijkhoeken.

Het scherm kan invoer van maximaal 10 vingers tegelijk registreren. Dat werkt prima, al zal het niet zo vaak voor komen dat je ook werkelijk 10 vingers gaat gebruiken. De mogelijkheid is er echter wel en dat is het belangrijkste in dit geval.


Software


Bij de vorige recensies van Windows 8-systemen bleek keer op keer dat fabrikanten er veel aan gelegen was om de laptops flink vol te stouwen met aanvullende software die de meeste gebruikers waarschijnlijk nog niet eens één keer zullen openen.

Echter, Dell deed daar in het geval van de XPS 12 overduidelijk niet aan mee. De XPS 12 is welgeteld voorzien van zes aanvullende applicaties en dat is alles. Dell gaat zelfs zo ver dat het geen trial van een virusscanner toevoegt, wat al jaar en dag gemeengoed is bij zo goed als elke laptop die je in de winkel tegenkomt. Bij de XPS 12 moet de gebruiker het dus doen met Windows Defender, dat is niet de beste virusscanner die er maar bestaat, maar mijn voorkeur gaat hier wel naar uit boven de vervelende en opdringerige trials van antivirusbedrijven zoals Norton en McAfee.

Ook andere applicaties zoals de Backup and Recovery-applicatie en PC Checkup hebben een werkelijke meerwaarde voor de gebruiker. De enige trial die je terugvindt is Absolute Data Protect en dat is niet meer dan een internet-installer welke je eventueel ook direct kan verwijderen. Deze applicatie is te installeren als een trial van 90 dagen en beschermt je persoonlijke gegevens.

Ondanks het totale gebrek aan bloatware, neemt de installatie van Windows 8 en aanvullende onderdelen toch al direct 26GB van de harde schijf in verslag. Kies je voor een XPS 12 met 128GB aan opslagruimte, dan weet je dus dan een vijfde van de opslagruimte wordt ingenomen door de installatie.