Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De behuizing van de Surface Pro is grotendeels gemaakt van een speciaal metaal met de naam VaporMG. Dat metaal is sterker dan aluminium en tegelijkertijd ook lichter. Het materiaal voelt ook prettig aan, al voel je niet hoe speciaal het werkelijk is volgens Microsoft. Het blijft gewoon ‘een metaal’, maar de aanwezigheid daarvan vind ik al een stuk prettiger dan plastic vanwege de stevigheid.

Het spaarzame aantal knoppen is perfect in de behuizing verwerkt, er zit totaal geen speling op. De Kickstand voelt eveneens goed aan, al blijft dit in bepaalde situaties toch bij uitstek hét onderdeel dat schade kan oplopen als het uitgeklapt is, simpelweg omdat het uit de behuizing steekt.

Het aanraakgevoelige beeldpaneel wordt beschermd door een laag Gorilla Glass 2, wat een zeer capabel materiaal is. Als je veel druk uitoefent op het paneel zal je wel vlekken zien ontstaan, maar het is niks om je zorgen over te maken.


De Surface-pen is in tegenstelling tot de tablet grotendeels gemaakt van glanzend plastic, wat goedkoop oogt. De afwijkende onderdelen zoals de knoppen en de bevestigingsclip weten de pen nog wel te redden, maar dit onderdeel had beter kunnen zijn als het aankomt op bouwkwaliteit.

Hardware


Microsoft heeft de Surface Pro uitgerust met een Intel Core i5-processor uit de Ivy Bridge-generatie. Dat is de derde generatie van de Intel Core-processoren, inmiddels heeft Intel alweer een nieuwe generatie gelanceerd en dat is waarschijnlijk ook de generatie waarmee de volgende Surface Pro zal worden uitgerust. Hoe dan ook, daar hebben we nu niet mee te maken. De processor in de Surface Pro is een Core i5-3317U met twee rekenkernen die standaard draait op een kloksnelheid van 1,7 GHz. Ook kent deze chip een Turbo-mode waarbij de kloksnelheid tijdelijk kan worden opgevoerd naar 2,6 GHz, zolang de temperatuur binnen de perken blijft. Het werkgeheugen bedraagt 4GB.

Het grafische werk wordt geleverd door de Intel HD Graphics 4000-chip die Intel in de Core i5-processor heeft geïntegreerd. We weten inmiddels wel dat deze chip voor normale taken voldoende kracht levert, maar voor de gemiddelde game nog niet de uitkomst is.

De opslagruimte in de Surface Pro kan 64- of 128GB bedragen, waarvan volgens Microsoft respectievelijk zo’n 28 en 85GB overblijft voor de gebruiker. Een aanzienlijk deel van de SSD wordt namelijk in beslag genomen door de systeemsoftware van de tablet.

Het scherm van 10,6 inch heeft een Full HD-resolutie en kan invoer van maximaal tien vingers tegelijk registreren. Natuurlijk kan je ook met de meegeleverde stylus aan de slag. De resolutie en schermgrootte resulteren overigens in een pixeldichtheid van 208 pixels per inch en dat is zeker acceptabel al kan het nog altijd beter als we kijken naar de iPad (264 ppi) en high-end smartphones.