Conclusie

Apple heeft met de iPhone 5C de telefoon gebracht die veel mensen hadden verwacht. De telefoon heeft een plastic behuizing en ietwat verouderde hardware, zoals al van tevoren werd beweerd. Het enige wat echt aan de iPhone 5C schort is de adviesprijs van 599 euro. Hoewel dit een goede smartphone is, is de prijs gewoon te hoog. Voor dat geld kan je namelijk ook een high-end toestel met Android krijgen.

Apple heeft nog wel een beter app-ecosysteem dan Android en de bouwkwaliteit van de iPhone 5C is ook beter dan van veel high-end Android-telefoons, maar op dat gebied maakt een deel van de concurrentie momenteel wel een inhaalslag.

Als je dan toch per se voor een iPhone wilt gaan vanwege iOS en de apps, dan zijn er op dit moment nog genoeg mogelijkheden. De iPhone 5 vind je nu nog in de winkels, de nog altijd aardige iPhone 4S heeft inmiddels een adviesprijs van 399 euro en de iPhone 5S biedt een aantal goede vernieuwingen met weliswaar een aanzienlijke prijs van 699 euro. Ook heb ik de iPhone 5C al als dagaanbieding voor 499 euro voorbij zien komen, wat ik een veel betere prijs acht.

De iPhone 5C is er gekomen als vervanger voor de iPhone 5, die per direct uit de verkoop is gehaald door Apple. Normaliter zou de iPhone 5 na introductie van zijn opvolger voor 599 euro (100 euro minder) te koop zijn geweest, maar die plek heeft de iPhone 5C gekregen. Daar wringt de schoen, want ondanks dat de behuizing van bovengemiddeld goed plastic is gemaakt, gaat mijn voorkeur natuurlijk uit naar het metaal van de iPhone 5, al ondersteunt deze niet alle Nederlandse 4G-frequenties.

Dat is dan ook samengevat mijn indruk van de iPhone 5C: Dit is een prima toestel, maar de hoogte van de prijs is niet geheel te verantwoorden, gezien de plastic behuizing. Daarom krijgt de iPhone 5C een goed cijfer, maar slechts een bronzen award.
7.9
  • Hardware en prestaties van iPhone 5;
  • Vijf kleuren om uit te kiezen;
  • Degelijke camera;
  • Meer 4G-frequenties dan iPhone 5;
  • Polycarbonaat behuizing, dus wel relatief goed plastic…
  • … maar het blijft toch plastic;
  • Prijs is te hoog;