3min

Geluid, scherm en accuduur

Geluid


De Lumia 1520 heeft zijn speaker op de achterzijde zitten en dat wil soms wel eens betekenen dat het geluid stevig gedempt wordt als je de telefoon neerlegt terwijl je muziek afspeelt. Door de bolling in de achterzijde is dat echter nu niet het geval.

Het geluid uit de speaker is voldoende krachtig, opvallend genoeg mist er wel wat detail bij de hoge tonen. De lage tonen worden juist wel redelijk goed weergegeven voor een smartphone, vaak is het juist andersom.

De meegeleverde headset heeft een prima pasvorm en de geluidsuitvoer is in alle toonhoogtes goed in orde. Dat mag je ook verwachten voor deze prijscategorie.


Scherm


De Lumia 1520 heeft een Full HD-scherm en ondanks de schermgrootte van maar liefst 6 inch is het scherm ook erg scherp. De pixeldichtheid ligt met 367 pixels per inch aanzienlijk lager dan bij de HTC One, momenteel nog steeds recordhouder met 469 ppi. Toch zie je qua detail nauwelijks verschil als je de Lumia 1520 naast een kleinere smartphone met Full HD-scherm legt, het menselijk oog is normaalgesproken niet in staat om dat verschil nog op te merken.

Wat kleuren betreft is er natuurlijk wel verschil met de AMOLED-schermen die ook Nokia in het verleden geregeld heeft gebruikt. De kleurevenaring van het IPS LCD-scherm in de Lumia 1520 is hoger dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 3, maar de kleur zwart is bij de Lumia 1520 wel duidelijk een donkere grijstint, ondanks het ClearBlack-predikaat dat Nokia op het scherm plakt.

Als je de telefoon op de juiste manier instelt, is het scherm prima af te lezen in de buitenlucht. Dat is zeer afhankelijk van bepaalde instellingen zoals automatische verlichting en Afleesbaarheid in zonlicht.

Zoals we van Nokia inmiddels wel gewend zijn, kan je desgewenst de Lumia 1520 besturen met handschoenen aan. Daarvoor heb je geen speciale handschoenen voor touchscreens nodig, je hoeft alleen de desbetreffende instelling in te schakelen op de telefoon.

Accuduur


De accucapaciteit bedraagt 3.400 mAh. Dat is voor een smartphone aardig wat, maar een phablet heeft ook wel zoveel capaciteit nodig vanwege het grote scherm. De krachtige Snapdragon 800-chipset helpt natuurlijk ook weinig mee.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In onze accutest verbruikt de Lumia 1520 12 procent van de accu in een uur tijd. Dat is in vergelijking met andere phablets redelijk gemiddeld. Er zijn phablets die het beter en slechter doen. Op papier kan je met de Lumia 1520 een dikke acht uur naar Full HD-video’s kijken op YouTube.

Bij normaal gebruik haal je zeker het einde van de dag met de Lumia 1520, maar als je een beetje voorzichtig omspringt met de accu kan je ook best een tweede dag eruit persen. Dat is mede te danken aan het feit dat Windows Phone een redelijk licht besturingssysteem is.