Conclusie

Het is niet zo lang geleden dat Sony de Xperia Z1 op de markt bracht en wat dat betreft was het van tevoren duidelijk dat we geen wereldwonderen van de Xperia Z2 mochten verwachten. Sony’s nieuwe vlaggenschip is in alle opzichten een nette doorontwikkeling van dat toestel, maar kan in alle opzichten mee met de concurrentie vanuit HTC en Samsung.

Gezien de grote behuizing vind ik de Xperia Z2 overigens niet ideaal, het zal voor velen moeilijk zijn om de telefoon comfortabel met één hand te besturen. Ook ben ik teleurgesteld in het relatief hoge aantal applicaties dat Sony uit eigen beweging vooraf installeert. Sony heeft de trend van het platslaan van de interface niet consequent gevolgd, dat wil zeggen dat het herontwerpen wel beter had gekund.

Als ik zelf de keuze moest maken uit de HTC One M8, Samsung Galaxy S5 en deze Sony Xperia Z2, dan zou ik persoonlijk voor de laatstgenoemde gaan. Natuurlijk excelleren alle toestellen individueel op bepaalde gebieden, maar wat mij betreft combineert Sony’s smartphone veel van de goede eigenschappen van de andere toestellen, zonder zelf écht grote nadelen te hebben.

Ik noem bijvoorbeeld een hoogwaardige behuizing, vlotte prestaties, waterbestendigheid en het prima scherm. Daar komt nog bij dat Sony een bovengemiddeld goede headset meelevert. Tot slot voldoet de accuduur ook prima, weliswaar iets minder dan de concurrenten in onze benchmarks, maar door de aanwezige Stamina- en Low battery-functionaliteit kan een gebruiksduur van twee dagen op één accu zonder veel risico’s worden gehaald.

De Xperia Z2 biedt op dit moment de meest complete ervaring ten opzichte van de concurrenten. Wel is de Xperia Z2 op moment van schrijven net een tikkeltje duurder dan de concurrentie, maar in combinatie met een abonnement zal dit niet uit maken. Dankzij de introductie van de Xperia Z2 wordt de Xperia Z1 overigens ook een aantrekkelijkere telefoon omdat de prijs flink is gedaald.
8.8
  • Beste mix van huidige Android-topmodellen;
  • Prima headset met filter voor omgevingsgeluid meegeleverd;
  • Schermkwaliteit op peil met concurrentie;
  • Ontwerp van Xperia Z1 verder geperfectioneerd;
  • Waterdichte, mooie en stevige behuizing;
  • Sony heeft te veel gratis apps voorgeïnstalleerd;
  • Interface platter gemaakt, maar niet consequent doorgevoerd;
  • Nog een fractie groter dan HTC One M8 en Galaxy S5;