Gebruikservaring: Meer voor professional dan consu

Na kort met de Surface Pro 3 te hebben gespeeld ben ik persoonlijk van mening dat Microsoft zich toch wel meer op de professionele gebruiker mikt dan op de consument. Zeker als we kijken naar het prijskaartje, zien we dat je meer dan 1000 euro op tafel moet leggen voor een goede versie van de Surface Pro 3. Ook de aanwezigheid van Windows 8.1 Pro waarmee het systeem makkelijk in een bedrijfsnetwerk kan worden gehangen laat dit zien.Goedkoopste versie is niks


Van mij had Microsoft de versie met Intel Core i3 met 64GB opslagcapaciteit achterwege mogen laten. Je betaalt 819 euro, voor een in mijn optiek twijfelachtig systeem. Natuurlijk heb ik deze versie nog niet volledig kunnen testen, maar ik heb wel even in Google gekeken wat de prestaties van de aanwezige i3-processor zijn. Daaruit blijkt dat deze nipt beter is dan bijvoorbeeld de NVIDIA Tegra 4 of de veelgebruikte Qualcomm Snapdragon 801-chips. Deze chips worden echter gebruikt in tablets van ongeveer 500 euro, het prijsverschil van 300 euro is dan niet echt te verklaren voor die kleine prestatieverbetering.

Dat is echter niet mijn grootste probleem met deze configuratie, dat is namelijk de opslagcapaciteit. 64GB voor een Windows 8.1-systeem is gewoon veel te weinig. Zoals Microsoft zelf aangeeft, de Surface Pro is een tablet- en laptopvervanger. Een Windows-laptop met 64GB is net zoiets als een auto met een benzinetank van 2 liter, je kan er een rondje mee om het blok. Waarschijnlijk houd je ongeveer 44GB over van de 64GB, want de Windows-installatie en eventuele herstelpartities moeten hier nog vanaf. Dan hebben we het niet eens over het installeren van Office (3GB), een Adobe Creative Suite (10GB) en de nodige persoonlijke applicaties die elke gebruiker op zijn systeem wenst met de bijbehorende persoonlijke bestanden. Kort samengevat mag je waarschijnlijk in je handjes knijpen als je 10GB overhoudt na het installeren van je systeem. Ik denk echter dat je eerder gewoon schijfruimte tekort komt. Microsoft zou er goed aan doen de goedkoopste versie te schrappen en alle andere versies qua prijs naar beneden door te schuiven.


Surface Pro 3 als tablet?


De Surface Pro 3 is zonder toetsenbord ook prima te gebruiken, het touchscreen werkt erg goed. Maar er is wel een klein ander probleempje en dat is in dit geval Windows 8.1. Microsoft doet er alles aan om het ecosysteem te verbeteren zodat er meer apps komen voor Windows Phone 8.1 en Windows 8.1, maar dat wil niet zeggen dat ze er al zijn.

Zo nu en dan klagen we nog weleens over de beschikbaarheid van tablet-apps op Android, daar is echter het probleem steeds kleiner aan het worden, maar bij Windows 8.1 is het echt nog alom aanwezig. Er zijn namelijk echt maar heel weinig bedrijven die tablet-apps ontwikkelen voor Windows 8.1. Dus de Surface Pro 3 gebruiken als tablet kan wel, maar verwacht er niet teveel van. Natuurlijk is Microsoft druk bezig met een touch-versie van Office en daarmee blijft voor de professionele gebruiker de Surface Pro als tablet mogelijk overeind, maar voor de consument niet.

Bij Windows Phone zie ik een duidelijke groei in apps en dat besturingssysteem maakt nog wel een kans om gestaag door te breken, maar bij Windows 8.1 zie ik voor tablets echt heel weinig gebeuren. Het uniform ontwikkelen van apps voor Windows en Windows Phone gaat hier mogelijk verandering in brengen, maar het is nog een lange weg. Om die reden ben ik ook van mening dat de consument beter een iPad of Android-tablet kan kopen dan een Windows-tablet. Voor de professionele gebruiker die veel onderweg is en een nieuwe laptop zoekt kan de Surface Pro 3 zeker een goede keuze zijn, als tablet is het een leuke toevoeging. Of een professionele gebruiker na aanschaf van een Surface Pro 3 ook afscheid zal nemen van zijn bestaande iPad of Android-tablet, dat betwijfel ik.