2min

Prestaties (games)

In de systeemprestaties heeft de Lumia 930 duidelijk bewezen mee te kunnen doen op het hoogste podium. Nu is het tijd om te kijken of de Lumia 930 ook grafisch mee kan doen. Ditmaal is de concurrentie ook wat groter aangezien we in deze benchmark ook toestellen op Android en iOS kunnen vergelijken.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 onscreen)


Zoals te zien is in de benchmark weet de Lumia 930 niet echt een vuist te maken tegen de topmodellen van andere fabrikanten. Voornaamste reden hiervoor is dat die inmiddels al werken met een verbeterde versie van de chip die in dit toestel zit. Microsoft heeft in de Lumia 930 de Snapdragon 800 geplaatst, terwijl Samsung, Sony, HTC en LG al werken met de Snapdragon 801. Windows Phone biedt echter nog geen ondersteuning voor de Snapdragon 801.

De Snapdragon 800 werd door de andere genoemde fabrikanten gebruikt in de toestellen die eind vorig jaar zijn uitgebracht. Daarmee zijn de prestaties van de Snapdragon 800 zeker niet slecht, maar wel minder dan die van de Snapdragon 801. Voor de meeste gebruikers maakt het echter niets uit of het toestel nou een 800 of een 801 heeft, zij hebben zoveel kracht toch niet nodig. De score is nog steeds dik in orde.

Wat mij wel opvalt is dat toestellen op Android met dezelfde chip, schermgrootte en schermresolutie nog een stukje beter scoren dan de Lumia 930. Daaruit maak ik op de Microsoft softwarematig nog wat verbeteringen kan doorvoeren om nog betere prestaties uit de chip te persen. Windows Phone is een lichter besturingssysteem dan Android in gebruik, maar dat is hieraan niet terug te zien. Hier ligt dus nog zeker wat werk, mogelijk lost de aankomende update voor Windows Phone 8.1 deze problemen op.