Conclusie

De iRobot Roomba 980 is zonder twijfel de beste robotstofzuiger die ik op tot heden heb getest. De robot presteert nagenoeg foutloos, de navigatie is beter dan die van de concurrentie, wat voornamelijk te danken is aan de camera die bovenop de robot zit. Hierdoor verdwaalt de robot een stuk minder onder een eettafel met 20 poten.

Qua zuigkracht loopt iRobot waarschijnlijk voorop want ik heb nog geen robot gezien die zo hard kan zuigen als deze Roomba 980, mocht dat nog te weinig zijn is er nog de optie om via de app de tapijtbooster in te schakelen waardoor de stofzuiger nog eens tien keer zo hard gaat zuigen. Dan blijft er echt geen kruimel of stofwolk meer liggen.

De toevoeging van WiFi en een Android en iOS-app is echt een verademing, de tijd van de afstandsbediening is echt voorbij. De app biedt voldoende mogelijkheden om de robot aan het werk te zetten, te configureren, in te plannen en te zien hoe deze heeft gepresteerd, het is alleen wel jammer dat de robot geen berichtje stuurt als die klaar is met stofzuigen of is vastgelopen.

Een ander minpunt is toch wel het basisstation, het snoertje is nog steeds te kort en het basisstation weegt vrijwel niets, waardoor de robot deze nog weleens verplaatst en daardoor er niet meer op kan rijden om op te laden. Dat is een probleem dat iRobot zich wel mag aanrekenen en echt een keer moet oplossen. Al kan je als je zelf creatief bent dit ook wel oplossen met wat dubbelzijdige tape bijvoorbeeld.

Op de vraag of de Roomba zijn geld waard is kan je denk ik alleen zelf antwoord geven. Voor 999 euro kan je namelijk ook redelijk wat uurtjes een hulp in huis inhuren. Daarnaast is er veel concurrentie op een lager prijspunt, zo zijn er robotstofzuigers verkrijgbaar voor ongeveer éénderde van de prijs. Wel durf ik met overtuiging te stellen dat die robots bij lange na niet zo goed zijn in hun taak als deze Roomba 980, je zal bij de goedkopere stofzuigers dan vaak nog zelf het werk moeten afmaken, iets dat bij de Roomba 980 echt niet hoeft.

iRobot maakt op dit moment de beste robotstofzuigers, met deze Roomba 980 als het absolute vlaggenschip. Aan al die innovatie hangt een fors prijskaartje en als je dat er niet voor over hebt, is wellicht een goedkopere Roomba meer geschikt voor jou. Wel moet je dan het een en ander inleveren qua features en prestaties.
9.0
  • Zuigkracht;
  • Navigatie (iAdapt 2 en vSlam);
  • App voor Android en iOS;
  • Configuratie mogelijkheden;
  • Basisstation te licht en snoer te kort;
  • Roomba stuurt geen notificatie naar app als die klaar is;
  • Prijs is best fors.

Table of contents