2min

Tags in dit artikel

, ,

Fritz!OS 7

De webinterface van de meeste routerfabrikanten is zelden een interessante plaats om te vertoeven, maar bij AVM is dat anders. FRITZ!OS 7 is een bijzonder uitgebreid besturingssysteem waarin tal van functies zitten die doorheen de jaren werden toegevoegd. In tegenstelling tot anderen blijft je router ook langer up-to-date omdat AVM alle toestellen blijft ondersteunen met veiligheidspatches en nieuwe functies tot de hardware niet meer sterk genoeg. Zo heeft AVM een router uit 2009 nog een update gegeven naar het nieuwste OS. De webinterface bevat heel wat smart home-toepassingen om bijvoorbeeld met aparte FRITZ!DECT 200-energiemeters het stroomverbruik van andere apparaten in huis of op kantoor uit te meten. Deze apparaten kunnen ook automatisch worden geschakeld. Er zijn heel wat opties beschikbaar, maar we missen nog een connectie met IFTTT om buiten het ecosysteem van AVM ook apparaten toe te kunnen voegen. Naast de webinterface heeft AVM een aantal mobiele apps beschikbaar voor iOS en Android. Zo kan je de webinterface ook mobiel bereiken of kan je via de Fon-app internetbellen met je vaste lijn indien je de DSL-modemfunctionaliteit gebruikt. De USB-aansluiting aan de zijkant laat ook toe om media te streamen over het lokale netwerk of buiten je muren met de Media-app. We twijfelen of deze functie mensen over de streep zal trekken, maar bekijk het als een handige extra om onderweg wat muziek of een filmpje te kijken dat via een externe harde schijf is verbonden met de router.

Conclusie

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE een klassieke router met DSL-optie die je meer in de markt vindt, maar de LTE-connectiviteit als back-upoplossing maakt het toestel uniek. Wie vandaag een gegarandeerde internetverbinding wenst, moet bij zijn internetprovider een dure optie nemen om een tweede lijn te laten installeren die naadloos wisselt tussen beide wanneer de hoofdlijn wegvalt. In grote bedrijven is zo’n oplossing nog steeds wenselijk. Kleinere bedrijven tot 10 werknemers kunnen zo’n duur providerabonnement links laten liggen en een apart data-abonnement nemen bij een telecomprovider. Dan kan de AVM FRITZ!Box 6890 LTE naadloos wisselen naar de mobiele internetverbinding om continuïteit te garanderen.  

Naast de redundantie presteert de router uitstekend qua wifibereik en snelheid.

  Naast die redundantie presteert de router uitstekend qua wifibereik en snelheid. FRITZ!OS zit bomvol functies die je kan uitproberen, waaronder DECT-telefonie, voicemail, telefooncentrale, smart home of nas-functionaliteit. Wie geen schrik heeft om in de webinterface te duiken, komt een schat aan mogelijkheden tegen. De AVM FRITZ!Box 6890 LTE (349 euro incl. BTW) is een uitstekend product om internetredundantie te garanderen, zolang je het toestel niet verstopt in een kelder waar geen of weinig mobiel internet beschikbaar is. Wie hiermee rekening houdt, haalt een dijk van een router in huis.    
9.2
  • Uitgebreide webinterface
  • Wifibereik
  • LTE-redundantie
  • Wifisnelheid
  • Wifi-verdeling op 2,4 GHz

Table of contents