3min

Waarom dan toch niet?

Kleine dingen


En dan zijn er nog de kleine dingen die hier en daar verbeterd zijn. Zo worden de populairste websites weergegeven bij het openen van een nieuw tabblad, is de tekst bij het zoomen net even scherper dan in de vorige versie, gaat het openen van een tabblad nu eindelijk direct en worden gecrashte tabbladen automatisch hersteld. Verder zijn de developertools niet veranderd, maar dat is ook niet zo erg, en wat ook niet veranderd is, is de compatibiliteitsmodus. Deze is namelijk nog steeds van de partij.

Bij het openen van een nieuw tabblad verschijnt dit

Waarom dan toch niet?


Toch zal ik op de volgende pagina Internet Explorer 9 bèta 1 niet aanbevelen. Dat is natuurlijk deels omdat het een testversie is – maar desondanks overigens heel erg stabiel – maar ook vanwege andere redenen. De eerste is dat Microsoft maar eens in de twee jaar een nieuwe browser uitbrengt. En wat we nu allemaal te zien krijgen, ziet er echt heel goed uit en het is goed dat Internet Explorer eindelijk een browser van de 21ste eeuw wordt.

Dan moet je je ook nog eens bedenken dat de browser nu nog niet af is. Stel dit was af, dan werd het misschien een ander verhaal, maar het duurt nog wel een paar maanden voordat we de uiteindelijke versie van Internet Explorer 9 tegemoet mogen zien en in de tussentijd zit de concurrentie niet stil. Integendeel. Google is hard aan het werk aan Chrome 7, waarin – je raadt het al – hardwareversnelling zit. Hetzelfde geldt voor Mozilla dat weer goed bezig is met Mozilla Firefox 4.0. Wil Microsoft ooit in de race blijven, dan zal het toch echt vaker moeten gaan updaten, hoe lastig dat ook is.

En dit geldt natuurlijk voor alles, niet alleen voor hardwareversnelling. Niet alleen op prestaties waar ongetwijfeld heel veel vooruitgang de komende tijd geboekt zal worden door iedereen, ook op standaardenondersteuning. Om nog maar te zwijgen over nieuwe standaarden die verschijnen. Het lijkt bij voorbaat al een verloren strijd.

Daarnaast is er nog het probleem van Microsoft-specifieke HTML dat op websites gebruikt moet worden om de fantastische integratiefuncties van Internet Explorer 9 te gebruiken.

Windows XP


Zoals je al kon lezen, moeten Windows XP-gebruikers het doen zonder Internet Explorer 9. Het is natuurlijk jammer dat Windows XP nog altijd zo veel gebruikt wordt, maar goed, dat is nu eenmaal iets waar we mee moeten leven. Hoe dan ook, de reden dat Microsoft Windows XP overslaat is vanwege graphics. Internet Explorer 9 heeft hardwareversnelling gebaseerd op een DirectX-versie nieuwer dan versie 9.0c die in Windows XP zit.

Voor de hardwareversnelling gebruikt de softwaregigant Direct2D. Dit is een vectorgebaseerde API, in tegenstelling tot GDI dat in Windows XP zit en bitmapgebaseerd is. Direct2D is heel goed geschikt voor het opbouwen van HTML, CSS en vooral SVG-graphics. Het voordeel van Direct2D ten opzichte van Direct3D of OpenGL is dat het eenvoudiger is om te gebruiken omdat het geen 3D maar 2D is. Het voordeel op Direct2D is dat het vectorgebaseerd is: dat betekent dat je het groter kunt maken zonder dat het heel lelijk wordt.

Nu vraag je je af: waarom schrijft Microsoft dan niet even Direct2D voor Windows XP? Omdat het dan hetzelfde werk opnieuw moet doen. Helemaal opnieuw want DirectX op Windows XP is nogal verschillend van DirectX op Windows Vista en Windows 7. En in tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, heeft Microsoft niet zoveel mankracht te sparen om een tien jaar oud OS nog van de nieuwste functies te voorzien.

De hardwareversnelling voor Windows XP helemaal afschaffen is eveneens geen optie. Dan moet namelijk weer de browser aangepast worden, want het opbouwen van SVG-afbeeldingen op Windows XP wordt dan heel lastig omdat daarvoor GDI gebruikt moet worden en tot nog toe is het niemand gelukt dit te doen met fatsoenlijke prestaties. Het herschrijven van Direct2D of het maken van GDI-support in IE9 zou simpelweg nergens op slaan.

Dat betekent dus dat alle Windows XP-gebruikers opgescheept zitten met Internet Explorer 8, want die kun je niet verwijderen. Maar Mozilla Firefox en Google Chrome zullen waarschijnlijk hardwareversnelling over een andere boeg gooien (waarschijnlijk OpenGL) en dan zullen XP-gebruikers als nog hardwareversnelling krijgen. Of dit het aandeel van Internet Explorer sterk zal beïnvloeden betwijfel ik, gezien heel veel mensen overstappen op Windows 7.