3min

Spam- en phishingbescherming

Spamfilter


Een goede spamfilter detecteert ongewenste e-mailberichten en bestempelt deze als spam. Zodoende komen deze niet in je inbox terecht. Als de spamfilter van G Data op een spambericht stuit, dan wordt dit in de subjectregel van het bericht vermeld. G Data maakt onderscheid tussen drie categorieën: spamverdenking, hoge spamwaarschijnlijkheid en zeer hoge spamwaarschijnlijkheid. Per categorie kun je het voorvoegsel in de onderwerpregel – bijvoorbeeld [van spam verdacht] – en melding in de tekst handmatig aanpassen. Internetters die gebruik maken van Microsoft Outlook kunnen bovendien ook per categorie een mapnaam aanmaken.

Een andere optie van de spamfilter is om een whitelast en blacklist aan te maken. Je kunt dan een lijst samenstellen van afzenders of afzenderdomeinen die al dan niet op spam worden gecontroleerd. Als een bepaalde afzender je dan een e-mail stuurt, weet de spamfilter of hij het bericht als spam moet behandelen of niet. Daarnaast is het mogelijk om realtimeblacklists in te stellen. Dit zijn zwarte lijsten die servers bevatten waarvan bekend is dat deze spamberichten verzenden.

Weer een andere optie is e-mailberichten te scheiden op basis van tekst. Door bepaalde obscene woorden te selecteren in de tekst van de e-mail of in de onderwerpregel weet G Data welke berichten in de spambox moeten belanden en welke niet. De door G Data opgestelde standaardlijst bestaat uit 40 tot 50 obscene woorden. Het is mogelijk om deze lijst verder uit te breiden met zelfbedachte termen. Zo staat ‘hair transplant’ bijvoorbeeld niet in de lijst, maar kun je dankzij deze optie wel toevoegen. Ten slotte kun je zelf een aantal criteria selecteren om een spamindex te berekenen. Dit is een manier om de wegingsfactor handmatig te beïnvloeden. Hoe deze weging precies werkt, is niet duidelijk aan de hand van het instellingenmenu.

Spamfilter in de praktijk


Uit onderzoek van AV-Test is gebleken dat de spamfilter van G Data prima functioneert in de praktijk. Uit een test waar de onderzoekers 594.193 e-mails naar een gebruiker sturen die eigenlijk in je inbox horen te belanden, zijn er slechts 2 berichten die uiteindelijk in de spambox belandden. Als je de resultaten van deze false positives vergelijkt met andere aanbieders van securitysuites, dan blijkt dat de spamfilter van G Data bijzonder goed werkt.

Phishing


Phishing is een samenstelling van de woorden ‘Password Harvesting’ en ‘Fishing’. Simpel gezegd zijn het alle trucjes die internetcriminelen uit de kast halen om vertrouwelijke gegevens van internetgebruikers te achterhalen. Met deze gegevens proberen ze jouw identiteit over te nemen en deze te misbruiken voor uiteenlopende doeleinden, bijvoorbeeld om ‘namens’ jou geld over te maken naar hun eigen bankrekening of aankopen te doen. Goede bescherming tegen phishing is dus een noodzakelijke voorwaarde voor iedere internetgebruiker.

Volgens een antiphishingtest van PCMag presteert deze functionaliteit bijzonder goed. De phishing detection rate was slechts 1 procent lager dan concurrent Norton Internet Security 2011, de kampioen onder de antiphishingprogramma’s. Volgens PCMag detecteert de antiphishingfunctionaliteit van G Data InternetSecurity 41 procent meer phishingwebsites en andere frauduleuze pagina’s dan Microsofts webbrowser Internet Explorer. In vergelijking met andere beveiligingsprogramma’s is dat ongekend goed. Zeker een groot pluspunt aan deze security suite.