3min

Beveiliging in huis wordt veel belangrijker

Mogelijk heb je er al kennis mee gemaakt of iets over gehoord. De slimme thermostaten die steeds meer mensen in huis hebben. Hiermee is het mogelijk om vanaf je telefoon alvast de verwarming aan te zetten, zodat het lekker warm is wanneer je thuiskomt. Een nieuwe handige uitvinding die gebruik maakt van je draadloze internetverbinding thuis.



Op zich is goede beveiliging voor deze nieuwe thermosstaat niet enorm belangrijk, maar het laat een trend zien. Steeds meer apparaten krijgen WiFi-connectiviteit en komen aan het internet hangen. Nu begint de thermosstaat breed beschikbaar te komen, maar binnen een paar jaar hebben veel mensen ook andere apparaten met WiFi-connectiviteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koelkast met een WiFi-verbinding, hierdoor kan je bijhouden wat er in de koelkast ligt of direct eten bijbestellen bij een bezorgservice van boodschappen. Mogelijk komt er een camera in de koelkast; als je in de supermarkt staat en je twijfelt of je nog voldoende tomaten in huis hebt, je even via de webcam in de koelkast kan kijken.



Maar ook ovens, wasmachines, magnetrons, koffiezetapparaten zijn allemaal geschikt om te voorzien van een WiFi-verbinding, zodat ze op afstand kunnen worden bediend. Dit brengt echter ook gevaren met zich mee. Om te beginnen kunnen hackers je in de problemen brengen door bijvoorbeeld 500 kratten bier te bestellen via je koelkast, dat brengt een flink financieel kostenplaatje met zich mee. Maar wat nou, als diezelfde hackers het voor elkaar krijgen om in één stad 25.000 wasmachines, ovens en magnetrons in te schakelen op hetzelfde moment. Dit kan zorgen voor een dermate hoge stroompiek, dat het electriciteitsnet mogelijk onstabiel wordt of zelfs omvalt. Ook brand en explosiegevaar behoren tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld als je draadloos het gas zou kunnen openzetten van je fornuis. Het klinkt allemaal misschien nog ver weg, maar we staan nu op de vooravond van de introductie van allerlei WiFi-apparaten voor in het huishouden. We kunnen het zo gek niet bedenken of het is waarschijnlijk al in ontwikkeling.



Het meest belangrijke apparaat dat straks aan je netwerk komt te hangen, heb ik echter nog niet eens genoemd. Dit is namelijk je auto, die staat bij veel mensen de meeste tijd voor de deur en kan dan prima worden verbonden aan een WiFi-netwerk. Op die manier kan het voertuig bijvoorbeeld updates downloaden of foto’s en muziekcollecties bijwerken. Of een lijst met de goedkoopste pompstations voor onderweg. Maar je moet er toch niet aan denken dat een hacker toegang krijgt tot de configuratie van je auto en zaken gaat veranderen. Bijvoorbeeld je rembalans, de brandstofinjectie, bandendruk, etc.

Wederom geldt dat, zoals eerder in dit artikel aangehaald, de beveiliging van veel van dit soort apparaten in handen komt van bedrijven die niets met beveiligen hebben. Ze zijn goed in het maken van bijvoorbeeld mooie keukenapparatuur of snelle auto’s. Maar ze weten in principe niets van computerbeveiliging en alles wat erbij komt kijken. Symantec is hier al druk mee bezig en zal de komende jaren ongetwijfeld met oplossingen gaan komen, waardoor we ons weer iets veiliger zullen voelen.