ZoneLabs & Trend Micro

ZoneLabs ZoneAlarm Security Suite 6
Dit pakket is een van de allerbeste. Licht, uitstekende kwaliteit, duidelijke en slimme interface, waardoor dit uitgebreide pakket zeker je geld waard is. De firewall is er een die we nog nooit eerder gezien hebben, namelijk een triple defense firewall. Deze blokkeert alle lektesten en het is supersimpel om spyware te blokkeren.

De firewall zorgt ervoor dat er gevraagd wordt of bijvoorbeeld malware contact mag maken met een ander programma, zoals bijvoorbeeld Internet Explorer. Je kunt in ZA instellen dat tegen hijacking onmiddellijk actie ondernomen moet worden. ZA aarzelt geen seconde en zal zodra de applicatie zich start deze stoppen. Daarna nemen de virusscanner en spywareblocker het over door de boel op te ruimen. De SmartAdvisor, die je helpt om te beslissen of een programma wel of niet veilig is, is slimmer dan ooit. Met 18.000 goede programma’s en 52.000 slechte programma’s is McAfee een lachtertje.

De virusscanner is er een gebaseerd op die van CA (VB100%). Er is echter een nadeel, de spyware en antivirus zijn niet volledig samengevoegd. Je kunt dus niet in één keer scannen op zowel virussen als spyware. Ook de antispammodule, die gebaseerd is op MailFrontier, doet zijn werk uitstekend en blokkeert spam en phisingscams. Een nadeel voor de Nederlanders, de Nederlandse Outlook Express werkt niet vanwege de lokalisatie. Gebruikers van Microsoft Office Outlook zullen geen problemen ondervinden.

In deze suite zit verder nog speciale IM-beveiliging, die binnenkomende chatgesprekken over MSN, Yahoo of welke client dan ook scant. Ook je identiteit wordt goed beschermd. Dus dit is zeker een topsuite, die ook geschikt is voor laptops.

Trend Micro Pc-Cillin Internet Security Suite 14
Bij Trend Micro denk ik aan kwaliteit, maar dat valt deze keer wel tegen. De firewall is uitermate slecht, de interface is onoverzichtelijk ingedeeld en problemen met de spyware en antispam maken het niet veiliger op je computer.

Het enige wat wél goed werkt is zoals (altijd) de virusscanner. Die van TrendMicro heeft een goede naam en is dat ook waard. Maar alleen met een virusscanner winnen we de malware-oorlog niet. Ook spyware is van de partij en deze kon beter. Deze antispywareblokkade slaat veel spyware over en van de elf die er getest zijn is er maar één verwijderd. De antispam blokkeert 80 procent van de spammails.

De problemen met de Personal Firewall waren erg. De Firewall maakt geen één poort onzichtbaar, laat malware rustig de firewall uitzetten (wat overigens niet nodig is) en meldingen die bijna niemand begrijpt, maakten deze slechte firewall compleet.
Gelukkig konden we nog iets ontdekken wat wel goed was, en dat was de privacybescherming en de websitefilter. Persoonlijke data wordt geblokkeerd via iedere internetcommunicatie die mogelijk is. De opgeslagen data zoals pincodes zal nooit vertoond worden op het scherm of waar dan ook. Het HOSTS-bestand wordt in de gaten gehouden, net zoals bij Norton.

Als suite heeft dit pakket nog werk nodig. De firewall, antispyware en interface zijn ronduit slecht, de antispam is degelijk en de antivirus en webcontentfilter zijn goed.