Abonneer je gratis op Techzine!

Back-up & pc-afstelling

De back-up component is nu een stuk beter uitgewerkt dan vorig jaar. Om een back-up op te zetten wordt een apart venster gestart met vier tabbladen: overzicht, wat, waar en wanneer.

Op het tabblad wat kunnen typen bestanden geselecteerd worden, zoals foto’s, muziek, documenten, e-mailberichten en meer. Bovendien is het mogelijk om bepaalde locaties te gebruiken om te back-uppen en natuurlijk is het mogelijk om de bestandsextensies te bewerken zodat extra bestanden geback-upt worden.

Het waar gedeelte is grotendeels hetzelfde gebleven. Bestanden kunnen op elke locatie worden opgeslagen, inclusief op het internet. Norton 360-gebruikers krijgen namelijk standaard 2 GB aan online opslag. Gebruikers die de Premier Edition van Norton 360 hebben, krijgen 25 GB. Veel, maar eigenlijk te weinig.


[center]Het vernieuwde en beter uitgewerkte back-upvenster[/center]

Een nieuwigheid is dat de back-up locatie, of die nu online of offline is, via de Windows Verkenner te bereiken is. Vooral online kan dit een tijdje duren en moet je even wachten om de bestanden te bereiken. Het is vervolgens mogelijk zelf bestanden toe te voegen, te verwijderen of natuurlijk terug te zetten. Norton 360 houdt geen vorige versies van bestanden bij.

Bestanden herstellen verloopt overigens ook heel erg simpel en bestaat uit drie stappen. De back-up locatie kiezen, bestandstypen selecteren en de herstel locatie aangeven. Met een simpele druk op de knop wordt het herstellen vervolgens gestart.

Het wanneer is exact hetzelfde gebleven. Het is mogelijk om wekelijks, maandelijks, handmatig of automatisch een back-up uit te voeren. Het handigste is natuurlijk automatisch, want dan worden belangrijke bestanden opgeslagen als de pc niets zit te doen.

Pc-afstelling


Alweer het laatste onderdeel van de uitgebreide suite van Norton 360 is pc-afstelling. Zoals de naam al doet vermoeden zou dit onderdeel de pc moeten versnellen, maar om eerlijk te zijn valt het allemaal wel mee.

Met pc-afstelling is het als eerste mogelijk om de schijf te optimaliseren (lees: defragmenteren), iets wat dankzij Windows regelmatig moet gebeuren. Alleen, dit kan Windows zelf al, en in Windows Vista gebeurt het zelfs automatisch. Waarom zou je dat dan nog met Norton 360 doen?

Een andere optie is om tijdelijke internet- en Windows-bestanden op te ruimen. Dit is eigenlijk wel een handige functie. Het is namelijk meerdere malen voorgekomen dat er een paar gigabyte aan ‘tijdelijke’ bestanden in mijn temp-map stond, en om eerlijk te zijn controleer ik het niet vaak en ik denk andere gebruikers ook niet.

Nieuw dit jaar zijn de Startup Manager en het Register opruimen. Die laatste staat standaard uit en doet precies wat-ie zegt: het register opruimen. Ik ben hier toch een beetje sceptisch over, vanwege slechte ervaringen met dit soort programma’s. Eén verkeerd verwijderde registersleutel en zeg maar dag tegen je programma.

De Startup Manager is ook handig, maar de power users zullen genoeg hebben aan msconfig. Met de Startup Manager is het mogelijk om de opstartitems te beheren. Bij elk opstartitem wordt een prestatie-impactmeter weergegeven die aangeeft of dit item het opstarten veel of weinig vertraagt. Het is daarnaast mogelijk om items vertraagd op te starten – wat het voordeel daar ook van mag zijn.


[center]De Startup Manager: een echte nieuwe functie in Norton 360[/center]