2min

Algemene opmerkingen

Toen ik zes maanden geleden 10.10 onder de loep nam, waren er nogal wat goede en slechte dingen die ik in het dagelijks gebruik van Ubuntu.

Het belangrijkste probleem dat me als eerste te binnen schiet, was het scramblen van het systeemvak van de GNOME-panels. Bij het opstarten kon de rechterbovenhoek zodanig beschadigd raken, dat pictogrammen daar niet meer klikbaar werden en je soms niet meer op de normale manier uit kan loggen, omdat de uitlogknop simpelweg kapot was (als je de oriëntatie van de panelen verandert, komt de knop weer te voorschijn). Gelukkig kan ik melden dat deze bug verholpen is in Unity, hetzij indirect omdat Unity waarschijnlijk andere software gebruikt die de bug niet bevat. Start je een oude GNOME-panelsessie in 11.04, dan kom je de bug nog steeds tegen.

De problemen met Flash zijn gelukkig grotendeels opgelost. Flash is een stuk stabieler (het is zowaar mogelijk twee Flash-filmpjes tegelijk af te spelen zonder dat er één crasht) en het probleem dat Flash-items soms niet klikbaar zijn, is eveneens verholpen. Erg mooi.

Dan de X-server. Helaas zitten we daar nog altijd in het stenen tijdperk. Het is nog steeds niet mogelijk om iets te kopiëren, de applicatie van waaruit je het kopieerde sluit en vervolgens te plakken. Ongelooflijk. Dit gaat wel zo enorm vaak fout. Overigens werkt kopiëren en plakken sowieso niet goed: ook als de bronapplicatie open blijft staan, komt het soms voor dat nog de vorige kopie wordt geplakt. Daarnaast zijn er nog meer problemen met X, waaronder de mogelijkheid dat bij het vergrendelen van het scherm, als iemand de muis beweegt, soms even toch het bureaublad wordt weergeven.

Wat dat betreft kan de overstap naar Wayland niet vroeg genoeg beginnen, want hopelijk worden deze problemen daardoor opgelost. De overstap staat overigens op de planning voor 12.04, alleen of dat dan ook echt gebeurt, blijft de vraag, zeker gezien 12.04 een LTS-release wordt wat betekent dat Canonical dan toch wat terughoudener is met grote wijzigingen.

Deze problemen zijn overigens niet nieuw, wat echter wel een nieuw probleem is, is dat uit onderzoek blijkt dat Ubuntu 11.04 (eigenlijk de nieuwe Linux-kernel 2.6.38 die Ubuntu gebruikt) een stroomverbruikprobleem heeft. Uit een test van Phoronix blijkt dat laptops met Ubuntu 11.04 een aanzienlijk kortere accuduur hebben dan met oudere versies van Ubuntu. In sommige gevallen verschilt het wel 26 procent met Ubuntu 10.10.